Europanytt desember 2021

Julen nærmer seg med stormskritt, og vi på Brusselkontoret tar nå fri noen dager. Det har vært en innholdsrik senhøst, noe dere kan lese mer om i årets siste Europanytt. Blant annet jobbes det intenst innad i EU med å ferdigstille den mye omtalte taksonomien, som har blitt utsatt en rekke ganger på grunn av konflikten rundt gass og kjernekraft. EU lanserte i høst sin nye arktiske strategi, og det har vært en rekke arrangement som har fokusert på muligheter og utfordringer i Arktis. En gladnyhet for landsdelen vår er at ESA har godkjent den differensierte arbeidsgiveravgiften.

Vi har i det siste planlagt en rekke aktiviteter og arrangement for neste år. Hvis du har en idé eller ønsker å kjøre et arrangement i Brussel (digitalt eller fysisk) er det bare å kontakte oss!

Ønsker du å abonnere på Europanytt? Send mail til janni@northnorway.org eller til torjus@northnorway.org

Du kan også lese vår siste utgave av FoU-brevet her og fiskebrevet her.

Til slutt vil jeg ønske alle sammen en god og avslappende jul, og et riktig godt nytt år!

God lesning,

Hilsen Janni

ESA godkjenner differensiert arbeidsgiveravgift

EØS-tilsynet ESA godkjente i forrige uke en revidert ordning med regional differensiert arbeidsgiveravgift.

Ordninga gjelder i hele Nord-Norge der satsene er mellom 0 - 7,9 prosent, som er lavere enn 14,1 prosent som er full arbeidsgiveravgift. Målet med ordningen er å forhindre avfolking gjennom å stimulere til økt sysselsetting.

Ordninga som ESA har godkjent i dag, er i hovedsak en videreføring, med visse justeringer, av ordninga som gjelder ut 2021. Den reviderte ordninga gjelder for perioden 2022 til 2027.

Justeringer som er gjort:

  • Etter regionreformen i 2020, har 29 kommuner som var med under den tidligere ordninga, blitt slått sammen til 10 kommuner. Norske myndigheter har derfor valgt å bruke ulike satser innenfor samme kommune, slik at mindre kommuner opprettholder lav arbeidsgiveravgift, selv om de er slått sammen med f.eks. en bykommune.
  • Ordninga er oppdatert med hensyn til det geografiske området: for eksempel er enkelte mindre områder inkludert, mens andre er ekskludert.
  • Den reviderte ordninga omfatter aktiviteter i transport- og energisektorene som tidligere var ekskludert.

Les mer her.

ESA har også godkjent norsk regionalstøttekart for 2022–2027. Les mer her.

 

Næringslivet kan nå ta frihandelsavtalen med Storbritannia i bruk

Det meldte Regjeringen på sine nettsider 1. desember. Med unntak fra EØS-avtalen er dette den mest omfattende frihandelsavtalen som Norge har.

For norsk industri betyr dette blant annet en videreføring av tollfrihet. I tillegg sikrer avtalen en rekke konkurransedyktige tollbetingelser for reke- og hvitfisknæringen.

Storbritannia er et viktig marked for Norge: i fjor eksporterte norske bedrifter varer for nesten 135 milliarder kroner, mens importen lå på rundt 42 milliarder kroner. Det setter Storbritannia på en klar andreplass, etter EU, over Norges viktigste enkeltmarked.

Les mer om saken her.

Fakta om frihandelsavtalen finner du her

 

Utfordringer i arbeidet med EUs taksonomi

Den første delen av EUs taksonomi for grønne investeringer ble vedtatt 9. desember av Rådet. Den dekker rundt 100 økonomiske aktiviteter fordelt på 9 sektorer, og vil gjelder per 1. januar 2022.

Men det er ennå ikke tatt noen beslutning om den mest politisk sensitive delen av taksonomien, som omhandler gass- og kjernefysiske investeringer. Ifølge flere kilder kommer Rådet til å holde fast på den kontroversielle avgjørelsen om å klassifisere begge deler som grønn.

  • Atomkraft er nullutslipp – og dermed viktig for å redusere utslipp, mens gass er en viktig overgangskilde for land som trenger å gå fra kull til fornybar energi, sa kommisær med ansvar for den grønne given, Frans Timmermans til Euractiv for et par uker siden.

På grunn av den årelange konflikten mellom medlemstater og andre aktører, har EU-president Ursula von der Leyen nå gått inn i forhandlingene for å få fart i forhandlingene og lande på noe konkret før årsskiftet. Europakommisjonen skulle publisere avgjørelsen for taksonomiens andre delegerte rettsakt 22. desember, men det er ifølge Politico utsatt igjen. Kilder i Kommisjonen har sagt at de skal være ferdige innen nyåret.

EUs taksonomi er en del av vekststrategien Green Deal, og grunnmuren til EUs handlingsplan for bærekraftig finans. Taksonomien er et klassifiseringssystem som skal definere hvilke økonomiske aktiviteter og investeringer som kan regnes som bærekraftige ut fra EUs langsiktige klima- og miljømål. Målet er å mobilisere privat kapital som skal hjelpe i omstillingen til et nullutslippssamfunn i 2050.

I første omgang er det finans og bank-sektoren, i tillegg til store børsnoterte foretak (med mer enn 500 ansatte) som blir pålagt rapporteringskrav om hvilken del av omsetningen som kommer fra bærekraftige aktiviteter. Fra 2023 vil det samme gjelde for de fleste selskap med flere enn 250 ansatte.

Taksonomien skal bidra til å redusere risikoen for grønnvasking, og gjøre det enklere for investorer å få tilgang til informasjon om bærekraftige aktiviteter. Europakommisjonen har definert 6 miljømål, og laget regelverk for ulike sektorer som industri, vannforsyning, transport og eiendom, blant annet.

Les mer om EUs taksonomi på Europakommisjonen sine nettsider.

Troms og Finnmark fylkeskommune kjørte et digitalt arrangement i høst om EUs taksonomi og hva det vil bety for nordnorsk næringsliv. Den kan du se her.

Anbefaler for øvrig å lese Energi og klima sin artikkel: Ti ting du bør vite om EUs taksonomi og handlingsplan for bærekraftig finans

 

Forslag til ny «grønn» mobilitetspakke lansert

Pakken, som har fått navnet "Efficient and green Mobility package", ble lansert 14. desember og er en del av EUs ambisiøse klimapolitikk og vekststrategi, bedre kjent som Green Deal. Den inneholder en rekke forslag til hvordan EU skal klare å redusere utslipp fra transportsektoren med 90 prosent innen 2050.

Pakken består av følgende regelverksforslag og meddelelser:

  1. Revisjon av forordningen om det transeuropeiske transportnettverket, TEN-T-retningslinjene, inklusive en meddelelse om TEN-Ts utvidelse til naboland
  2. Revisjon av ITS-direktivet om intelligente transportsystemer i veitransporten
  3. Revisjon av strategien om bymobilitet, inklusive nye retningslinjer om slik mobilitet
  4. Handlingsplan om grensekryssende passasjertransport med tog

Regjeringen ved Samferdselsdepartementet skal utforme norske posisjoner til høringene, og ønsker i den sammenheng innspill fra berørte aktører. Mer informasjon om det finner dere her.

Les Europakommisjonens pressemelding om ny mobilitetspakke her.

 

– Store grønne investeringer kommer til Nord-Norge

Arctic Spirit 2021 Nils Kristian Sørheim Nilsen Det var blant budskapene under konferansen Arctic Spirit i Rovaniemi, Finland. EUs nye arktispolitikk fikk stor oppmerksomhet under arrangementet. Vår direktør Nils Kristian var til stede under konferansen og har skrevet en rapport fra den tre dager lange konferansen.

Ifølge Raphael Goulet skal EU bidra til utvikling av regional utvikling i Arktis gjennom investeringer, gjennom EUs samhørighetspolitikk og Den europeiske investeringsbanken, men også gjennom økt samarbeid gjennom smart spesialiseringsstrategier.

Det tette samarbeidet innen NSPA, som har pågått i over tjue år, og særlig den tette kontakten mellom Brussel-kontorene til Nord-Norge, Nordøst-Finland og Nord-Sverige, ble fremhevet som et godt eksempel på grenseoverskridende samarbeid.

I tillegg var det fokus på folk-til-folk samarbeid, sof security og urfolks rettigheter blant annet.

Les hele rapporten til Nils her

 

– Arktis er en region som tilbyr muligheter

Norges ambassadør til EU, Rolf Einar Fife, fortalte at Arktis er mulighetenes region Torjus Kleiven Kandal Men det kommer til å mangle nok kompetent arbeidskraft knyttet til alle investeringene som skal gjøres i Arktis, var blant budskapene under årets Arctic Futures Symposium.

Konferansen fant sted i Brussel og samlet politikere, næringsliv og myndigheter for å snakke om Arktis. På talerlista fra Nord-Norge sto blant annet Monica Paulsen fra Arctic Cluster Team (ACT). Hun fortalte om de store mulighetene Nord-Norge står overfor.

– En av Europas største batterifabrikker planlegges i vår region, som et eksempel. I alle framtidige prosjekter er bærekraft i alle leddene av verdikjeden veldig viktig, sa hun til de frammøtte.

Charlotte Nyheim, ungdomskoordinator i Bodø2024, fortalte om sine planer for å bruke kulturhovedstadtittelen til å engasjere unge i lokalsamfunnet. Hun påpekte at noe av løsningen er å endre image mange unge har av lokalsamfunnet sitt.

Les oppsummeringa som Torjus har skrevet her

 

–Vi skal være en spydspiss for bærekraftig omstilling

EU-rådgiver Janni Ekrem snakket om Nord-Norges Europakontor og hva kontoret kan bidra med inn mot klyngen Det var hovedbudskapet til Monica Paulsen, leder for klyngen ACT - Arctic Cluster Team, under årsmøtet i desember. Der fikk vi blant annet høre om Finnfjord AS sitt prosjekt der alger blir brukt for å redusere CO2 utslipp, og vår rådgiver Janni var til stede for å pitche kontoret vårt og snakke om mulighetene innen EU.

NNEO gikk inn i samarbeid med ACT-klyngen i sommer, og kontorets bidrag vil blant annet være å fremme og profilere ACT-klyngen og deres interesser ovenfor europeiske instanser, i tillegg til å øke klyngens europakompetanse. Kontoret er allerede i planlegging om å kjøre introduksjonskurs sammen med klyngen om blant annet EUs strategi for sirkulær økonomi og taksonomi, og hvordan nordnorske aktører kan dra nytte av disse.

Les mer på våre nettsider

 

Store hydrogenmuligheter i nord

Det var stor interesse for hydrogenkonferansen i Vadsø i november. Vi fikk deriblant besøke og høre den interessante historien bak hydrogen prosjektet HAEOLUS i Berlevåg. Vår EU-rådgiver Janni var også til stede for å snakke om finansielle muligheter innen EU, og viktigheten av å være med på europeiske allianser og nettverk.

Les mer her

 

Roam like home fortsetter som før

9. desember kom Rådet og Europaparlamentet til enighet om å forlenge mobile roaming frem til 2032. Det betyr at man kan fortsette å ringe, sende tekstmeldinger og surfe på nettet i andre land uten at det medfører merkostnader innenfor “rimelig forbruk”.

Les mer her

 

Snart info-dager om Horisont Europa

18. - 19. januar kjører Europakommisjonen digitale informasjonsdager om Horisont Europa sine 5 samfunnsoppdrag, såkalte "missions":

  • Kreft
  • Tilpasning til klimaendringer inkludert samfunnsendring
  • Sunne hav, kystområder og vassdrag
  • Klimanøytrale og smarte byer
  • Jordhelse og mat

Du kan lese mer om infodagene her, mens oversikt over arbeidsprogrammet ligger her

 

Kommende arrangement - 2022

18.-19. januar: Infodager for alle missions, digitalt

23. - 24. februar: Kirkeneskonferansen

26. Januar: Arctic Shorts - Arktisk kortfilmkveld - Brussel

8.-11. februar: EU Industry Days, Brussels

15.-16. mars: EU-nettverk Nordland: Prosjektutviklingskurs, Bodø og Mo i Rana - mer info kommer.

23. - 24. mars: Kick-off for det nye Interreg Aurora 2021-2027 programmet. Skellefteå.

24.-25. mars: NSPA Forum - Skellefteå - mer info kommer

6.-10. juni: EU Saami Week – Brussel

NB! The Arctic Frontiers 2022 skulle egentlig ta sted i Tromsø 31. januar til 3. februar, men er blitt utsatt på ubestemt tid på grunn av den nåværende corona situasjonen. Les mer her.

Vil du ikke motta vårt Europanytt brev? Send en epost til janni@northnorway.org