– Arktis er en region som tilbyr muligheter

Men det kommer til å mangle nok kompetent arbeidskraft knyttet til alle investeringene som skal gjøres i Arktis, var blant budskapene under årets Arctic Futures Symposium.

Konferansen fant sted i Brussel denne uka og samlet politikere, næringsliv og myndigheter for å snakke om Arktis. Du kan se opptak fra konferanse her (dag 1) og her (dag 2).

Monica Paulsen fra Arctic Cluster Team (ACT) fortalte om de store mulighetene Nord-Norge står overfor.

– En av Europas største batterifabrikker planlegges i vår region, som et eksempel. I alle framtidige prosjekter er bærekraft i alle leddene av verdikjeden veldig viktig, sa hun til de frammøtte.

Ellers nevnte hun battericeller, hydrogenproduksjon, grønt stål og sjømat som viktige industrisatsinger i nord. Alle disse satsingene viser også at næringslivet i nord er langt fremme i det grønne skiftet og innen utvikling av kommersialiserbare og innovative framtidsløsninger.

Opplever fraflytting

Rundt 30 personer deltok fysisk på årets symposium, mens de fleste deltok digitalt også i år Torjus Kleiven Kandal I samme panel satt også representanter fra Grønland, Sverige og Færøyene. Alle ser veldig likt på framtiden. Det er store planlagte investeringer i regionen og mange arbeidsplasser vil skapes, det som er utfordringen er at alle regionene opplever fraflytting. Dermed kan mange arktiske regioner stå overfor et problem at det ikke finnes nok kvalifiserte hender til å ta alle jobbene som skal skapes.

Det er en frykt blant mange regioner at løsningen blir en type "Nordsjø-turnus", der folk flys inn for å jobbe, og at mye av verdiskapingen og inntektene forsvinner ut av regionene. Det som imidlertid er sikkert, er at det vil bli mer aktivitet innen mange sektorer i Arktis, og at den geopolitiske konkurransen vil øke.

Skal engasjere unge

Å få de unge til å bli, flytte tilbake til regionen eller å få unge mennesker uten tilknytning til å flytte dit, er en utfordring. Ungdommer fra hele Arktis diskuterte i en egen sesjon om dette tema.

Charlotte Nyheim, ungdomskoordinator i Bodø2024, fortalte om sine planer for å bruke kulturhovedstadtittelen til å engasjere unge i lokalsamfunnet. Hun påpekte at noe av løsningen er å endre image mange unge har av lokalsamfunnet sitt.

De viktigste faktorene for å få unge til å bli, eller å flytte tilbake er ifølge paneldeltakerne, spennende jobber og flere muligheter på arbeidsmarkedet, gode utdanningstilbud, tilgang på rimelige boliger, kultur, opplevelser og medbestemmelse.

Internasjonalt samarbeid

Norges ambassadør til EU, Rolf Einar Fife, ønsker den nye arktiske politikken til EU velkommen, og understreket viktigheten EU har blant annet innen internasjonalt samarbeid, romprogrammer og regionalt samarbeid.Norges ambassadør til EU, Rolf Einar Fife, fortalte at Arktis er mulighetenes region Torjus Kleiven Kandal  

I likhet med flere av representantene fra de arktiske landene, påpekte han at Arktis ikke er i et lovmessig vakuum. Aktivitetene og rettighetene i Arktis er godt ivaretatt gjennom internasjonale konvensjoner, havretten og folkeretten med mer. Det er derfor ikke behov for å legge ned en stor innsats på dette området.

I tillegg understreket han energipartnerskapet Norge har med EU og avhengigheten EU har av gass fra norsk Arktis. Han avsluttet med å si at Arktis er en region som tilbyr løsninger, særlig innen det enorme potensiale i å kutte utslipp.

Den 2. desember var det møte for de arktiske landenes representant til Arktisk råd (SAOer) i Salekhard i Russland. Rapporten fra de fremmøtte SAOene var at stemningen blant landene er god. Her kan du lese hva de ble enige om.