Samarbeid mellom NNEO og ACT
Under årsmøtet fikk EU-rådgiver Janni fikk pitchet Nord-Norges Europakontor, og snakket blant annet om hvordan kontoret kan profilere klyngen og industrien på den europeiske plattformen.
EU-rådgiver Janni Ekrem snakket om Nord-Norges Europakontor og hva kontoret kan bidra med inn mot klyngen.
– EU satser stort på omstilling til en mer robust, bærekraftig og digital industri som også skal bidra til at Europa utvikler konkurransedyktig økonomi globalt sett. Her har nordnorsk industri mye å bidra med og lære av, kunne Janni tilføye.
NNEO gikk inn i samarbeid med ACT-klyngen i sommer, og kontorets bidrag vil blant annet være å fremme og profilere ACT-klyngen og deres interesser ovenfor europeiske instanser, i tillegg til å øke klyngens europakompetanse. Kontoret er allerede i planlegging om å kjøre introduksjonskurs sammen med klyngen om blant annet EUs strategi for sirkulær økonomi og taksonomi, og hvordan nordnorske aktører kan dra nytte av disse.
Alger som løsning på CO2 utslipp
Et av medlemmene som hold innlegg var Finnfjord AS, som har som mål å bli verdens første ferrosilisiumprodusent uten CO2 utslipp innen 2030. Bedriften kjører blant annet et samarbeidsprosjekt med UiT og fire andre aktører, som ser på nytten av algeproduksjon.
Algene er plassert i store tanker på smelteverket til Finnfjord, og skal spise CO2 fra industrirøyken samtidig som de produserer viktig fiskefôr. Prosjektet har nylig fått 93 millioner fra Grønn plattform for å gjøre dette.
Prosjektet vil også score høyt på EUs taksonomi, et klassifiseringssystem som skal definere hva en bærekraftig aktivitet er. Prosjektet vil i tillegg til å redusere CO2 kunne redusere miljøavtrykket for lakseproduksjon gjennom bruk av mikroalgebiomasse.
Under årsmøtet kunne deltakerne velge mellom ulike arbeidsgrupper som skulle utarbeide veikart for områder innen zero-waste, kompetanse og logistikk blant annet. Bildet er tatt fra gruppa som fokuserte på digitalisering. Fotograf: Janni Ekrem EU styrker finansiering og kunnskapsdeling
Ifølge Janni vil det også være en del EU-finansiering å hente for lignende prosjekter fremover. EU har som mål å bli verdens første klimanøytrale kontinent, og kjører en rekke programmer som skal støtte prosjekter som skal få fart på det grønne skiftet.
–Blant annet vil det være betydelig økonomisk støtte å hente fra EUs Innovasjonsfond, som blir forvaltet av Enova i Norge. I tillegg til finansiering, er det en rekke EU-nettverk og allianser som nordnorske aktører vil ha stor nytte av å delta i, med tanke på kunnskapsdeling og internasjonale relasjoner, tilføyer Janni.
ACT klyngen er et partnerskap mellom 99 små og store aktører som representere ulike deler av verdikjeden i prosessindustrien. Målet er å utvikle nye løsninger for CO2-reduksjon, sirkulær økonomi og smart produksjon, samtidig som de jobber for internasjonal kommersialisering av ny teknologi, produkter og tjenester
Du kan lese mer om ACT her.
EUs industrielle strategi og satsning på allianser kan du lese om her.
Det var rundt 30 som deltok fysisk på møtet mens resten deltok digitalt.