Et rykende ferskt reisebrev fra hjertet av Europa

Foto: Privat

Hilde Bersvendsen, assisterende næringssjef i Troms og Finnmark Fylkeskommune, er hospitant på kontoret vårt i Brussel. Hvordan er det å være hospitant hos oss? Les mer i hennes ferske reisebrev fra hjertet av Europa.

De første ukene i Brussel har vært fullpakket med inntrykk. Brussel er en vakker by med utallige gaterestauranter og historiske bygninger. Det har overrasket meg at det er så pent her. Jeg bor midt i sentrum, og kan fortelle at dette er en by som aldri sover. Og det er tydeligvis aldri for seint for å synge karaoke (!). Jeg trives veldig godt i min «Downtown Apartment».

Foto: Patrick Persson

Den andre uken min i Brussel var det EU Regions Week og jeg deltok på to arrangementer hvor Nord-Norges Europakontor («mitt kontor») var medarrangør, Digital and attractive sparsely populated areas: potential, challenges and best practices og workshop med tittelen, Youth Empowerment and civic engagement. Det var spennende å høre aktører fra ulike land i Europa diskutere tema som er like aktuelle for distrikter i Spania, som det er i Nord-Norge. Det slo meg også hvor like utfordringen er, blant annet behov for økt digitalisering, unge som flytter fra distriktene og mangel på arbeidskraft.

Det var også veldig lærerikt å følgje Europakontoret i forberedelser både til disse arrangementene og til gjennomføring av studieturer for grupper fra Nord-Norge. Imponerende å se hvor proffe kontoret er blant annet på arrangement, kommunikasjon og informasjonsinnhenting. Når kollegaene i tillegg er inkluderende og hyggelige, så er det lett å trives😊

 

Som hospitant er jeg her for å lære, og noe jeg har tatt med meg etter de første ukene er hvor viktig samarbeid og nettverk er. Det er et virvar av informasjon og hjelp til å finne fram i jungelen, og til å bruke tiden på aktører og arenaer som kan gi gevinst for vår landsdel. Nord-Norges Europakontor er en slik viktig hjelper. Kontoret er vår lyttepost i Brussel, og kan «sortere og oversette» informasjon. Denne hjelpen tror jeg er avgjørende for å kunne dra nytte av muligheten som ligger i økt samarbeid over landegrenser.

Økt samarbeid vil gi nye muligheter. Det er ingen grunn til at vi i Finnmark ikke skal rekke opp hånden og si at «dette er oss, og dette er hva vi å tilby». Jeg var så heldig å få være med Øst-Finnmarkrådet på deres studietur og seminar i Brussel. De gjør en viktig jobb for å gjøre kommunene og spesielt hydrogensatsingen i Øst-Finnmark synlig i Europa.

Vi må bruke mer tid på samarbeid og nettverksbygging, og fylkeskommunen må tilrettelegge mer for at aktører skal finne hverandre. Jeg lover at det skal bli mer tid til «kaffeprat» på konferanser jeg med å arrangere!

 

Skrevet av: Hilde Bersvendsen