– Vi har ressursene, kunnskapen, teknologien og drivkraften til å være i front

Foto: Anna Skott

Regionene i Nord-Sverige, Nord-Norge og Øst- og Nord-Finland er i front i det digitale skiftet i Europa, og derfor bør EU se nordover.

Det var budskapet til direktør ved Nord-Norges Europakontor, Nils Kristian Sørheim Nilsen, da han talte på vegne av vårt felles nettverk, Northern Sparsely Populated Areas (NSPA), under årets EU Regions Week arrangement.

Et langt og suksessrikt samarbeid

Arrangementet, et samarbeid mellom regionkontorene i NSPA-nettverket, og Scotland Europa og gikk av stabelen for åttende gang, og første gang fysisk i Brussel siden 2019.

Med nesten 100 lyttere i rommet og mer enn 40 digitalt, var arrangementet nok en gang en suksess.

EU må se mot nord

Etter presentasjonene og videoene fra NSPA og Scotland Highlands and Islands, var det klart av vi har mange knallgode initiativer som EU bør se til. Det var også tydelig at digitalisering gir mange muligheter for spredt befolkede områder, men også utfordringer.

– Vi har ressursene, kunnskapen, teknologien og drivkraften til å vise Europa at vi kan være i front i det digitale skiftet, sa Nils Kristian.

Europaparlamentariker fra Finland, Henna Virkkunen, påpekte at dersom vi skal lykkes med det grønne skiftet, er det flere utfordringer både EU og regionene må jobbe med. Det ene er å styrke den digitale kompetansen, både nivået blant hverdagsbrukere og antallet som tar utdanning og jobber med IKT, fordi behovet er stort.

For å lykkes med det digitale skiftet trengs det å gjøres noe med kjønnsbalansen i IKT-sektoren. I tillegg er kjønnsbalansen i IKT svært skjev, og flere jenter og kvinner må inn i sektoren dersom Europa skal lykkes med det digitale skiftet.

Teamet som har planlagt arrangementet, fra NSPA og Scotland Europa. Foto: NNEO

Inviterer verden inn til Lebesby, både fysisk og digitalt

Under arrangementet fikk vi også innblikk inn i prosjektet Modulbygda i Lebesby kommune, gjennom som viste prosjektet som ble plukket ut til å delta inn i innovasjonsprogrammet Gnist, etter å ha vunnet frem med Modulbygda.

Modulbygda lanserer en idé om et hybrid konsept med hus, næringsliv og en digital samlingsplass for innbyggere i Lebesby, og de som er interesserte i muligheter i kommunen.

Vil du lese mer om initiativene som ble presentert under arrangementet? Les artikkelen på NSPA sin nettside her.