Ikke tilfeldig at startskuddet for Sverige gikk i Kiruna

Foto: Johannes Frandsen/ Government Offices

– Vi har valgt å holde dette møtet i Kiruna for å vise frem en unik del av Sverige – en unik region i EU hvor det for tiden pågår en grønn industriell omstilling som er av historisk omfang.

Det sa Sveriges statsminister, Ulf Kristersson, på pressekonferansen sammen med president for Europakommisjonen, Ursula von der Leyen i Kiruna fredag forrige uke.

Fra gode diskusjoner og annonsering av kjempefunn av sjeldne jordmetaller, til offisiell åpning av satellittsenter. Det var et fullpakket program forrige uke da Europakommisjonen besøkte Sveriges nordligste by, Kiruna.

Denne industribyen er kjent for sine malmforekomster og gruvegiganten LKABs jernmalmutvinning. Sveriges eneste rombase ligger like utenfor sentrum av Kiruna, og er den ene av to europeiske rombaser.

– Ukrainas skjebne er også Europas skjebne, understreket Kristersson. Betydningen av å støtte Ukraina i forbindelse med starten på Sveriges formannskap i EU er viktig. Von der Leyen, takket Kristersson for å sette Ukraina øverst på listen over Sveriges prioriteringer for formannskapet.

 

Foto: Swedish Presidency of the Council of the EU

Milepæl for nord og EU

I pressekonferansen i Kiruna forrige uke fremhevet Von der Leyen blant annet en ny lovgivning- for å redusere avhengighet av for eksempel råvarer. Det pågår for tiden en enorm industriomstilling flere steder i nord der det satses på fossilfri produksjon og elektrifisering.

Arktis er en viktig leverandør av metaller for å lykkes i det grønne skiftet. Funnet av sjeldne jordmetaller i Kiruna, er en milepæl ikke bare for nord, men også EU som ikke utvinner jordmetaller og bidrar nettopp til å unngå avhengighet, og styrke autonomien.

Foto: Swedish Presidency of the Council of the EU

 

Europas første oppskytingsanlegg

Det nye satellittsenteret Esrange i Kiruna i Sverige ble offisielt åpnet av kong Carl Gustaf av Sverige og Europakommisjonenes president Ursula von der Leyen.

– Dette er et stort øyeblikk for Europa og den europeiske romindustrien. Denne rombasen er akkurat den infrastrukturen vi trenger, sa von der Leyen under åpningsseremonien.

Foto: Swedish Presidency of the Council of the EU

Svensk og norsk kappløp

Selv om satellittsenteret Esrange åpnet nettopp, pågår det et kappløp om å bli det første landet som skyter opp satellitter i Europa. Andøya Space i Nordland er nemlig i gang med å bygge en egen romhavn for oppskyting av mindre satellitter, som er klar til å skytes opp i løpet av året. Hvilket landet blir først til å skyte opp satellitter i Europa? Vi ønsker vår søta bror lykke til!