Kommisjonspresidenten kommer til Kiruna

Foto: European Union, 2022

Det nye året begynner med svensk formannskap i Ministerrådet. Neste uke retter Europa blikket mot Kiruna i Nord-Sverige, når president for Europakommisjonen, Ursula von der Leyen, kommer sammen med Europakommisjonen på besøk 20 mil nord for polarsirkelen. 

Blikket mot nord

Foto: Region Västerbotten

- EU har fått øynene opp ikke bare for oss, men for alle regioner med spesielle forhold, sier Mikael Janson, direktør ved Nord-Sveriges Europakontor til avisen, Dagens Samhalle. Hvordan havnet Kiruna i sentrum av Europa? Les mer i Dagens Samhalle.

Det er mye spennende som foregår i nord som EU er oppmerksom på. Dette er viktig for det arbeidet som gjøres i Arktis. Fossilfritt stål, fornybar energi, batterier og mineraler er blant investeringene gjort i Nord-Sverige og som er viktig for EU.

 

 

Svensk formannskap

Formannskapet i ministerrådet går på rundgang mellom medlemslandene og varer i seks måneder. Dette er tredje gang Sverige mottar stafettpinnen og går inn i formannskapet.

Hvordan skal man stryke konkurranseevne når det er høye energipriser i Europa? Og hvordan kan man beskytte europeisk industrinettverk og skape arbeidsplasser? Dette er noe som står på agendaen de neste seks månedene.

I første halvdel av 2022 var det Frankrike som hadde formannskapet i ministerrådet, etterfulgt av Tsjekkia i andre halvår. Sammen med Sverige har de et såkalt troikasamarbeid og vedtatt et felles program som skisserer felles prioriteringer.

Foto: Swedish Presidency of the Council of the EU

Vi ønsker Sverige lykke til med årets formannskap. Vil du høre mer? Følg med her

Det finnes til og med en egen spilleliste for det svenske formannskapet. Hold deg oppdatert for de siste nyhetene på våre kanaler og på våre nyhetsbrev.