EUs ferske arktisambassadør møtte Nord-Norge i Brussel

EUs ferske arktisambassadør møtte Nord-Norge i Brussel

Fra venstre: EUs nye ambassadør for arktiske saker, Clara Ganslandt, styret i NNEO; Pål Vegar Storeheier, Svein Eggesvik og Kristina Torbergsen. Foto: Anna SkottEtter 24. februar kan geopolitiske og sikkerhetspolitiske spørsmål ikke lenger holdes adskilt fra arktiske spørsmål.

Det var blant hovedbudskapet til EUs helt ferske ambassadør for arktiske saker, Clara Ganslandt, da hun møtte kontorets eiere og partnere i Brussel i forrige uke.

Selv om Ganslandt var i kun sin andre uke som arktisambassadør, var hun tydelig på at samarbeidet med Nord-Norges Europakontor og nordnorske aktører er og blir viktig for hennes rolle fremover, og at hun så frem til å fortsette det tette samarbeidet.

– At Clara Ganslandt tar seg tid til å møte nordnorske aktører så tidlig i hennes posisjon, sier noe om at et samarbeid med oss er viktig for EU når det kommer til arktiske saker, sier direktør ved Nord-Norges Europakontor, Nils Kristian Sørheim Nilsen.

– Vi har hatt et tett samarbeid med de som har hatt rollen tidligere, og det er noe vi skal fortsette med, avslutter han.

Les mer om eier og partnersamlingen her.

Med på møtet var også Miguel Roncero fra generaldirektoratet for fiskeri og hav i Europakommisjonen, DG MARE, som har ansvar for arktiske saker, og Joanna Pessmier fra generaldirektoratet for energi, DG ENERG.

Vil EUs «nye» energipolitikk og krigen i Ukraina endre EUs arktispolitikk?

Både kontorets styre og kontaktpersoner fikk mulighet til å stille spørsmål og løfte frem tematikk som er viktig for regionen.

Et tema som gikk igjen var selvfølgelig energi, og hvordan energikrisen i Europa og krigen i Ukraina kan påvirke målene som er satt i EUs arktispolitikk og EU Green Deal.

Blant annet står det i EUs arktispolitikk at kull og gass skal «stay in the ground», mens EU nå mer enn noensinne er avhengig av norsk gass på grunn av krigen i Ukraina.

Svarene fra både Europakommisjonen og arktisambassadøren var tydelig: målene er de samme både for Arktis og EU Green Deal, men virkeligheten er en annen enn da de politiske målene ble satt, og det kan medføre noen endringer og justeringer.

Clara Ganslandt tar over rollen etter Michael Mann., som hadde rollen som EUs ambassadør for arktiske saker i to år, frem til september 2022.

Til toppen