Aktuelt NorthNorway

Svalbard-saken: enighet mellom Norge og EU

Foto: Tina MelfjordKonflikten mellom EU og Norge rundt tolkningen av Svalbardtraktaten har dreid seg om størrelsen på EUs andel av kvoten i etterkant av Brexit. I forrige uke kom meldingen om at begge parter nå har kommet frem til en forståelse.

EU utfordret kvotefastsettelsen etter Storbritannia gikk ut av EU og Norge fastsatte separate kvoter for fartøy fra EU og Storbritannia. Nå har de kommet til en felles forståelse, som gjør at Norge vil tildele fartøy fra EUs medlemsland en torskekvote i fiskevernsonen ved Svalbard.

- De avklaringene vi har kommet frem til er basert på respekt for jurisdiksjon og forvaltningsansvar, og vil bidra til stabilitet og god samhandling. Det vil også sikre en bærekraftig forvaltning av torskebestanden og andre viktige bestander som blåkveite og uer, sa fiskeriminister Bjørnar Skjæran (Ap).

Europakommisjonens kommisær for miljø, hav og fiskeri, Virginijus Sinkevičius, uttalte at «forståelsen mellom Norge reflekterer vår felles forpliktelse til bærekraftig fiske, og fremhever hva som kan oppnås når man ser på felles interesser sammen.»

Han sa videre at han gleder seg til å møte fiskeriminister Skjæran på neste ukes Arctic Frontiers i Tromsø. Der skal han også møte en rekke regionale og lokale aktører.

Enigheten slår fast at EU-flåten kan fortsette å fiske torsk i tråd med sine historiske fiskerettigheter. Videre påpekes det at Norge og EU sammen skal sette kvotene for EU-fartøy. De fiskeriene som dekkes av denne forståelsen er fangst av torsk, uer, hyse og grønlandsk kveite. Kommisjonens forståelse er altså at EU og Norge med dette vil gå i konsultasjoner om kvotesettingen.

Til toppen