OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Spania har tatt over formannskapet i Ministerrådet

© EFE

Fra re-industrialisering til grønn omstilling og europeisk samhold. Den 1. juli tok Spania over formannskapet i Ministerrådet etter Sverige, og er klar med sine prioriteringer for de neste 6 månedene.

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan innehold utdatert informasjon

Fokus på grønn omstilling

Mottoet til det spanske formannskapet er «Europe, closer». For å markere begynnelsen på det spanske formannskapet, tok Europakommisjonen turen til Madrid. Her påpekte Spanias statsminister, Pedro Sánchez, at "den internasjonale orden er i endring, og Europa må endre seg med den". Derfor har Spania laget en plan med ambisjoner om å styrke EUs arbeid med klimaomstilling, reindustrialisering, økonomi, sosialpolitikk og europeisk samhold.

Grønn omstilling fortsetter å være en kjernesak i EU, og det spanske formannskapet ønsker å styrke omstillingen blant annet gjennom reform av el-markedet, redusering av mikroplast og avfall, bærekraftige produkter og tiltak for grønt drivstoff. Spania fortsetter også arbeidet med tiltak for å re-industrialisere europeisk industri og å styrke forsyningskjedene.

Dette er områder hvor Nord-Norge sitter med mye kompetanse, teknologi og råmaterialer som trengs for å lykkes i det grønne skiftet og det spanske formannskapets prioriteringer for det neste halve året.

Sosial og økonomisk rettferdighet i EU, samt å styrke europeisk samhold er også viktige prioriteringer for Spania. Les mer om prioriteringene til formannskapet her.

© UE

Om formannskapet

Formannskapet i Ministerrådet går på omgang mellom EU medlemslandene i en periode på seks måneder. Formannskapet har spesifikke ansvarsområder og lager en overordnet prioritering over hvilke politikkområder EU skal legge et særlig fokus på i løpet av sin periode. Spania overtok stafettpinnen fra Sverige og har formannskapet frem til 31. desember 2023.

Hvordan kan EU best mulig sikre en sterkere økonomisk sikkerhet og globalt lederskap innen 2030? Dette skal Spania jobbe med, og vi ønsker dem lykke til med formannskapet.

© UE