Aktuelt NorthNorway

Reisebrev: En fersk hospitant i Europas navle

Foto: Tina MelfjordMarte Bugge, direktør hos Statsforvalteren i Nordland, skal tilbringe de neste to månedene som hospitant ved Nord-Norges Europakontor. Vi spurte henne derfor om å skrive et reisebrev om både motivasjon og mål for oppholdet, men også litt om det praktiske, i håp om at det kan inspirere andre til å hospitere ved Nord-Norges Europakontor.

Les Martes første reisebrev under.

Hvorfor akkurat Brussel?

Etter en kort studietur til Brussel i 2015, ble min interesse for EUs betydning for både Europa og Norge vekket. Turen innebar besøk både på Nord-Norges Europakontor (NNEO), Norges Hus og EU-parlamentet, og det var noe med å få et inntrykk av hvordan det hele henger sammen som gav mer spørsmål jeg ville ha svar på.

Som direktør hos Statsforvalteren i Nordland skal man blant mye annet sørge for egenutvikling – både faglig og personlig. Da jeg skulle konkretisere mine utviklingsønsker, stod et lengre studie-/hospiteringsopphold i Brussel øverst på ønskelista. Mine rause ledere ga tommel opp, og endelig skulle jeg få lære mer om EU.

Jeg tok derfor direkte kontakt med Nord-Norges Europakontor og møtte åpne armer og velvilje til mine ønsker.

Nytt perspektiv på EUs betydning for jobben min

Så hva skal jeg få ut av et lengre opphold i Brussel? Først og fremst ny kunnskap om EU. I sin videste forstand. Og ikke minst i sin direkte betydning for Norge og landsdelen vi bor i. Jeg håper å få løftet perspektivene mine – se oppgavene vi har i en større sammenheng.

Videre ønsker jeg å forstå mer av mulighetene og begrensningene Norge har gjennom EØS-avtalen. Og etter hvert å kunne bidra til økt kompetanse i min arbeidshverdag hos Statsforvalteren i Nordland, om EUs betydning for vår oppgaveløsning.

Så er spørsmålet om jeg blir en bedre leder og medarbeider av dette? Medarbeidere som er engasjerte og energiske er alltid gode å ha i en virksomhet. Hva en leder trenger som påfyll for egenutvikling, tror jeg er et veldig åpent spørsmål.

Jeg er ikke i tvil om at ny kunnskap og inspirasjon - i dette tilfelle ikke bare i en ny virksomhet, men også i et nytt land – er bra for alle. Og jeg var heldig som fikk denne muligheten!

Å komme som hospitant til NNEO har så langt vært en glede! Alt det praktiske rundt oppholdet ordner jeg selv med gode råd fra de som jobber her, mens NNEO sørger for kontorplass og inkludering i sitt daglige virke.

Jeg har heldigvis bare vært her ei uke. Og siden det er påskefri innimellom, skal jeg ikke returnere til Bodø før 17. mai. Det gledes!

Følg med videre for flere reisebrev fra hospitanten vår.

Til toppen