Aktuelt NorthNorway

Frontet Troms og Finnmark i Brussel

Foto: Tina MelfjordViktigheten av å skape attraktive lokalsamfunn og muligheter for unge i Arktis var to av budskapene fylkesrådet i Troms og Finnmark frontet opp mot EUs ambassadør for arktiske saker, Michael Mann, under fylkesrådets besøk til Brussel denne uka.

De diskuterte også hvordan både EU og fylkeskommunen skal bidra til at fremtidens utdanningsbehov blir dekket, og at man må ha utdanninger innenfor det grønne skiftet om Nord-Norge skal være ledende på feltet.

 Må se mot EU

Fylkesrådsleder Bjørn Inge Mo uttalte at det er viktig at både Troms og Finnmark ser mot EU, og i større grad enn i dag utnytter mulighetene EØS-avtalen gir.

Dette ble også tatt opp da fylkesrådet møtte energiråden ved Norges delegasjon til EU, Ragnar Semundseth. Det skjer store satsinger på energifeltet i EU, og Nord-Norge har både mange muligheter og mange prosjekter allerede. Men da må man ha nok kompetent arbeidskraft, og utnytte mulighetene før det er for sent.

Målet med turen ned til Brussel var å møte EUs ambassadør for arktiske saker, Norges ambassadør til EU, Rolf Einar Fife, energiråden ved Norges delegasjon til EU, samt for å lære om Nord-Norges Europakontor og vårt arbeid i Brussel

Mange av samtalene har dreid seg om hvor viktig det er å heve EU-kompetansen i regionen, både for å utnytte mulighetene, men også for å være en tydelig aktør når EUs politikk skal utformes.

Viktig prioritering av fylkesrådet

Direktør ved Nord-Norges Europakontor, Nils Kristian, er strålende fornøyd med besøket.

– At fylkesrådet i Troms og Finnmark prioriterer å komme til Brussel for å både bli kjent med kontoret, men ikke minst diskutere relevante saker og fronte budskap ovenfor både Norges delegasjon til EU og EUs utenrikstjeneste, er utrolig viktig for regionen, uttalte han.

Til toppen