Fra Meløy til hjertet av EU: Vår opplevelse i Brussel

Foto: Anna Skott

Det var fullt program da Tiril og Carl Wilhelm besøkte Brussel. Fra presentasjoner av Nord-Norges Europakontor, delta på lynkurs om EU og EØS til å teste belgiske vafler. 

Før første gang siden 2020 har Meløy videregående skole avd. Ørnes fått muligheten til å sende to av sine elever på samfunnsfagstipendstur til Brussel. De utvalgte var Tiril Johnsen (18) og Carl Wilhelm Andersen (18) som fikk reise til EU hovedstaden og tilbringe en uke på Nord-Norges Europakontor. 

På Stavangerregionens Europakontor, F.v: Malin Vikne Henden, Carl Wilhelm Andersen, Tiril Johnsen, Fabian Amdal Åsland, Ebba Lord Foto: Anna Skott

Internasjonalt samarbeid, viktigere enn noensinne

Tiril og Carl Wilhelm fikk erfare Brussel som en viktig samarbeidsarena for regionale kontorene, som for eksempel Nord- Norges Europakontor.

- Vi lever i en tid der internasjonalt samarbeid er viktigere enn noensinne. I løpet av denne uken har vi fått en bedre forståelse for hvor viktig prosessene som foregår her er og et nytt perspektiv på EU og EØS, fortalte Carl Wilhelm. 

Together for a green, competitive and inclusive Europe

Elevene besøkte EØS- midlene sekretariat (også kjent som EEA and Norway Grants) hvor de ble bedre kjent med hvordan Norge, Island og Liechtenstein jobber med forskjellige land i EU. 

- "Together for a green, competitive and inclusive Europe” er et utrykk vi har blitt godt kjent med, spesielt hos EEA and Norway Grants, sa Tiril. 

Besøk på EEA and Norway Grants på EFTA House. F.v Carl Wilhelm Andersen, Arnar Númi Sigurðarson, Tiril Johnsen Foto: Anna Skott

Høydepunkt på uken

- Høydepunktet var lynkurset: EU og EØS på 1-2-3, som ble arrangert av regionskontorene i Brussel. Formålet var å øke kompetanse om: EU og EØS, Norge sin rolle i Europa og samarbeidet mellom Norge og EU.

Det var gode presentasjoner blant annet av Norges ambassadør til EU, Rolf Einar Fife, Ragnar Semundseth ved Norges delegasjon til EU og EFTA-sekretariatets direktør for Indre Markedsdivisjon Marit C. Schage Andria.

På Norway House. F.v Ragnar Semundseth, Tiril Johnsen, Carl Wilhelm Andersen, Foto: Tina Melfjord

Presentasjon i Meløy

Når Tiril og Carl Wilhelm drar tilbake til Meløy, skal de holde et foredrag for resten av skolen sin om hvordan oppholdet i Brussel har vært og hva de har lært.

Selfie

- Vi håper å kunne formidle videre litt av kunnskapen vi sitter igjen med, men også litt om hvordan Brussel er som by. At vår skole i lille Meløy tilbyr denne turen er fantastisk, og som eneste skole som tilbyr dette føler vi oss ganske spesielle, sa Tiril. 

Tiril og Carl Wilhelm vil takke både skolen og de på Nord-Norge regionskontoret for å ha gjort denne opplevelsen så bra for dem.

 

 

 

 

 

 

 

Artikkel skrevet av Tiril Johnsen og Carl Wilhelm Andersen