EU-topp til Tromsø – fremtidens Arktis i fokus

Foto: Victor Omma/Troms og Finnmark fylkeskommune– For å implementere EUs strategi for et bærekraftig Arktis, må lokalsamfunnene være en del av det grønne skiftet.

Det uttalte EUs kommissær for miljø, hav og fiskeri, Virginijus Sinkevičius, i etterkant av sitt lunsjmøte med Tromsø kommune og Troms og Finnmark Fylkeskommune i Tromsø tidligere denne uka. Klimaendringer, energi, havet og Arktis sto på agendaen.

Viktig å vise frem hva Arktis er

Fylkesrådsleder Bjørn Inge Mo, og ordfører i Tromsø kommune, Gunnar Wilhelmsen, delte sin kunnskap om Arktis, men også hvordan samarbeidet i nordområdene trues av Russlands invasjon av Ukraina.

Fylkesrådsleder i Troms og Finnmark, Bjørn Inge Mo, var fornøyd med møtet;

– Vi jobber på alle nivåer i regionen for å nå klimamålene. Når EUs kommissær får høre om og samtidig se de naturgitte ressursene i nord, så er det den beste måten vi kan sikre oss støtte og medvirkning på.

Kommissæren møtte flere nordnorske aktører

EU-kommissæren er i Tromsø for å delta på årets Arctic Frontiers. I den forbindelse tok han seg tid til møter både med UiT Norges arktiske universitet, Tromsø kommune og Troms og Finnmark fylkeskommune, i tillegg til KSAT og Sametinget blant andre.

Ved universitetet fikk flere prosjekter muligheten til å løfte frem viktige fokusområder, fra havforsøpling og plast i havet, til havforvaltning og klimaendringene.  

Sinkevičius hadde med seg Michael Mann, EUs ambassadør for arktiske saker, og EUs ambassadør til Norge, Nicolas de La Granville.

Hva er en EU-kommisær?

I tillegg til miljø, hav og fiskeri, har Sinkevičius Arktis i sin portefølje og er den fra EU som er øverste ansvarlig for politikkområdet. I forbindelse med sin reise til Tromsø deltar Sinkevičius også under programmet til Arctic Frontiers. For å lese mer om Tromsøbesøket, se kommissærens poster på Twitter, samt artikkel om møtet på Tromsø kommunes nettsider.