Bodøværingen Kristian (15) satt nordnorsk ungdom på kartet da han inntok Brussel

Kristian Iversen (15) reiste i forrige uke til Brussel for å delta på den internasjonale konferansen Arctic Futures Symposium. Her deltok han i en paneldebatt om hvordan arktisk ungdom møter utfordringer og skaper muligheter.

15 åringen har allerede en sterk politisk interesse og er leder av ungdomsrådet i Bodø kommune. Som styremedlem i UNG2024 tar han turen hele veien til Brussel for å representere ungdom i Nordland på Arctic Futures Symposium. Gjennom vervene har han fått erfare at engasjement legger til rette for at man kan gjøre en forskjell og bidra til at alle blir hørt.

–Akkurat nå representerer jeg ikke meg selv, jeg representerer alle ungdom i Nordland. Men, jeg har bare en stemme som representerer mitt perspektiv, og det er derfor det er så viktig at det legges til rette for at alle de flere hundre tusen arktiske unge stemmene også blir hørt, poengtert Kristian Iversen under debatten. 

En spent, men stødig femtenåring

Som den yngste paneldeltakeren, og den eneste under 18 år ville det vært helt naturlig å være litt nervøs i forkant av arrangementet. Til tross for dette var 15-åringen en aktiv mingler og en stødig formidler.

–Det ville ha vært en løgn å si at jeg ikke var nervøs, men det gikk helt fint, og jeg fikk mye god tilbakemelding fra viktige personer med stor beslutningskraft, forteller han til Bodø2024 over telefonen. 

På tur å miste vår tids viktigste ressurs


Under panelet snakket Kristian også om at Nordland har en aldrende befolkning og at det fødes færre barn. Det er også mye utflytting og lite tilflytting.  

–Vi er på tur å miste vår viktigste ressurs; menneskene. Vi har ikke nok arbeidere nå, og vi kommer til å gå tom for folk lenge før vi går tom for penger.

Klar i talen sin

Arctic Futures Symposium arrangeres årlig i Brussel av International Polar Foundation og deres mange samarbeidspartnere. Konferanse samler lokale og nasjonale beslutningstakere, arktiske urfolk, natur- og samfunnsvitere, akademikere og representanter fra industrier som opererer i eller har interesser i Arktis. Den stødige 15-åringen var klar i sin tale når han fikk det avsluttende ordet under debatten: 

–Til alle dere viktige beslutningstakere; jeg oppfordrer dere til å åpne øynene og ørene deres for de unge stemmene. Snakk heller med dem enn de samme gamle høyprofilerte bekjente dere alltid møter på. Vi er nødt til å få en plass ved bordet, og det er dere ansvar å skape rom for det. Vi trenger engasjerte ungdom til å ta over stafettpinnen for fremtiden, og da må de få rom til å aktivt dele sine perspektiver på utviklingen. 

Grenseoverskridende samarbeid er nøkkelen

Femtenåringen forteller at han etter konferansen tar med seg viktigheten av samarbeid på tvers av landene i Europa for en best mulig fremtid. 

–Vi kan ikke sitte i Norge og føle at vi vet best. Det er mange ulike perspektiver og syn på hva som er en bra fremtid. Problemer kjenner ingen landegrenser, og for at alle skal få det best mulig, må det samarbeid til, sier han til Bodø2024.