OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Avslutter året på topp: Nordnorske Europadager 2022

Photo: Mathias Lauritzen

- Utrolig viktige, men også spennende dager. Det er bra å se at også nordnorske aktører ser viktigheten av EU, det så vi i både deltakelsen og medarrangørene.

Det sa Nils Kristian Sørheim Nilsen, direktør ved Nord-Norges Europakontor, etter siste sesjon under Nordnorske Europadager var overstått i Vadsø i forrige uke.

Photo: Mathias Lauritzen

Hvordan kan man lykkes i verdens største program for forskning og innovasjon: Horisont Europa? Hva handler EUs nye samarbeidsprogram for digitalisering om? Europa i Krise: Hvordan angår det oss? Det var tema da vi i samarbeid med Nordland og Troms og Finnmark fylkeskommuner, og en rekke medarrangører, arrangerte tre fulle dager i tre byer i Nord-Norge i forrige uke. 

Må utnytte mulighetene EØS-avtalen gir
5. desember i Bodø, 7. desember i Tromsø og 8. desember i Vadsø var det ulike workshops, seminarer og gode debatter som skapte engasjement om EU, EØS-avtalen, Norge sitt forhold til EU, energikrise og grønn omstilling i Europa. Målet var å bidra til at nordnorske aktører i større grad benytter seg av de mulighetene som finnes for samarbeid i Europa.

Nordnorske Europadager starter med faglig frokost, hva er egentlig Norges forhold til EU? Dette ble innledet av Lise Rye og Kristine Graneng, fra podkasten Det europeiske kvarter og Tina Melfjord og Janni Ekrem ved Nord-Norges Europakontor. Fylkesrådsleder i Troms og Finnmark, Kristina Torbergsen bidro, i både Tromsø og Vadsø.

- Det er satsninger i EU, for eksempel innen klimatilpasning, fornybar energi, utnyttelse av mineraler, batteriproduksjon og smarte transportløsninger, som kan gjøre overgangen til mer bærekraftige samfunn enklere og mindre kostbart for oss.  Samtidig har vi kunnskap, naturressurser og løsninger som både nærings- og samfunnsliv i Europa vil være avhengig av for å lykkes, fortalte Torbergsen.

Samfunnsdebatt i både Bodø, Tromsø og Vadsø

Som en rød tråd gjennom alle tre byer hvor vi arrangerte Nordnorske Europadager, hadde vi samfunnsdebatten: Europa i krise: Hvordan angår det oss?

Europa står i flere kriser om dagen: Russlands invasjon av Ukraina, som har ført til både krig og energikrise på kontinentet og klimakrise, hvor EUs store ambisjoner om klimanøytralt samfunn innen 2050 også har ringvirkninger utenfor EU. Men hvordan angår egentlig krisene i Europa oss i Nord-Norge? Det var tema for panelene, som besto av representanter både fra næringsliv, politikken og andre aktører.

I Bodø arrangerte Ungdommens fylkesråd i Nordland også en ungdomsdebatt, som med Europa i krise, hvordan angår det oss som bakteppe diskuterte bakteppe var hvordan kommunisere med ungdom i krisetid, legge til rette for at ungdom er med i omstillingsfaser og kildekritikk og fakta-sjekking-sannheter på sosiale medier. 

Under samfunnsdebatten i Tromsø og Vadsø var det gode diskusjoner rundt klimakrise, krig og solidaritet og energikrise. Petter Bjørkli, klyngeleder i Energi i Nord, deltok i debatten i alle tre byer, og andre deltakere inkluderte: Lise Rye, professor i europeisk samtidshistorie, NTNU, Wenche Pedersen, ordfører i Vadsø, samt Torjer A. Olsen, instituttleder, Senter for samiske studier, UiT.

Les mer om panelene her.

Både Europa og Nord-Norge satser på ungdom

På europeisk nivå har det lenge vært et sterkt fokus på ungt aktivt medborgerskap. Tromsø har den yngste befolkningen i landet og kommunen arbeider for at Tromsø skal bli en enda bedre by å leve i for unge. Med en egen europeisk ungdomsstrategi (2019-2027) og mål om å fremme ungdoms deltakelse i samfunnet, satser Tromsø kommune på ungt medborgerskap og var en av fire byer som kjempet for tittelen som Europeisk ungdomshovedstad 2026.

Under Nordnorske Europadager fikk vi høre mer om prosjektet og nordiske tilskuddsordninger som kunne være med på å realisere medvirknings- og demokratiprosjekter i våre lokalsamfunn.

Det var mer enn 30 ulike arrangementer og arrangører som deltok på Nordnorske Europadager. I tillegg kom over 120 videregående elever for å lære mer om EU og mulighetene EØS-avtalen gir. Vi avslutter året på topp med Nordnorske Europadager og gleder oss allerede til neste år!