Anettes første (og travle) uke i Europas hjerte

Foto: Tina Melfjord

Med hetebølge og besøksgruppe i Brussel ble det langt i fra en rolig start på praktikantoppholdet ved Nord-Norges Europakontor for ranværingen Anette Møllersen Bjørnå. Den første uken er vel gjennomført, med både tur til en videregående skole i Antwerpen og kontorets arktiske sommerfest. Hun har dermed virkelig fått oppleve bredden i arbeidsoppgavene ved kontoret.

Gleder seg til en spennende høst

Anette har mye erfaring med å fortelle de gode historiene om Ranaregionen og Helgeland, til et nordnorsk publikum. Å skulle fortelle de gode historiene i Brussel, til EU-aktører, er noe som blir både utfordrende og spennende.

– Vi har jo så mye viktig og spennende å fortelle om, og kunnskap å dele. Derfor blir det veldig stas å dele suksesshistoriene fra Nord-Norge, her i Brussel. For meg blir det en helt ny målgruppe å kommunisere med, og dermed også en ny måte å kommunisere på. Både når det kommer til språk og hva man faktisk skal snakke om, sier hun.

Viktig med kunnskap for å kunne utnytte mulighetene

Anette er student ved Nord universitet, hvor hun tar en master i global ledelse. Frem til jul skal blikket rettes mot EU, sett med nordnorske øyne.

– Nå skal mesteparten av tiden gå til å lære om EU og hvordan vi kan utnytte vår posisjon gjennom EØS avtalen, forteller Anette

– Hvordan norske aktører jobber opp mot EU er veldig viktig, og jeg tror jeg har mye å lære om både EØS-avtalen og hvordan man jobber for å ivareta mulighetene og interessene som ligger i Norges avtaler med EU. Det er veldig tydelig at kunnskap om EU, både politisk og om finansieringsmuligheter, er viktig.

Er det noe du gleder deg ekstra til?

– Tørrfiskopera i Venezia! Historien om samarbeidet mellom Røst og Venezia, det blir så kult å få se det som en opera. Det er jo også en del av Bodø som europeisk kulturhovedstad i 2024, og en gøy start på arbeidet med prosjektet for meg. I tillegg gleder jeg meg til European Week of Regions and Cities. Da tenker jeg spesielt på å se hvilke tema som også er relevant for andre regioner og hva man kan lære av hverandre for å finne løsninger på de utfordringene man har lokalt.

Intensiv og varm første uke

Når hun blir spurt om hvordan første uke var, er det ett ord som kommer; Varm!

– Klimamessig er det helt annerledes og jeg har tatt meg selv i å savne 8 grader og overskyet for å si det sånn. Det var fortsatt sykt morsomt å komme på jobb, med besøksgruppe første uke, og det å kaste seg rett i jobben med å bidra til at de skulle ha et lærerikt og interessant opphold her. Med i slengen fikk jeg jo også muligheten til å bli bedre kjent med Troms og Finnmark fylkeskommune, og de utfordringene de videregående skolene i Finnmark har i forhold til rekruttering, kompetanseheving og utdanning. Det gav meg mer lyst til å dra lengere nord for å utforske Troms og Finnmark.  

Utenfor arbeidstid er Anette spent på om hun får tid til alt.

– Jeg har tenkt at jeg skal få meg hobby her og har meldt meg inn på treningssenter med både yogatimer og sauna, så får vi se om jeg faktisk får tid til å dra dit. Jeg liker også å lage mat, men dette semesteret blir det kanskje mest brødskiver og müsli og take-away når det er mye på jobb. Som også passer meg fint; det er ikke like hyggelig å lage middag til kun én person!

Og så et siste spørsmål: Hva tror du at du kommer til å tenke at «oi, dette var ikke som jeg trodde på forhånd» om når du kommer hjem?

– Arbeidshverdagen her; den er det vanskelig å se for seg på forhånd. Og ikke minst hvordan ny kunnskap og kompetanse kommer til å påvirke hvordan jeg utvikler meg. Jeg tror nok jeg kommer til å være overrasket med hva jeg sitter igjen med til slutt og alt jeg har fått ut av oppholdet.   

Anette Møllersen Bjørnå er praktikant ved Nord-Norges Europakontor frem til jul, som del av Nord universitet sin partneravtale med kontoret.

Lurer du mer på hvordan det er å være praktikant ved Nord-Norges Europakontor? Ta kontakt med Anette via anette@northnorway.org