Bakgrunnen for opprettelsen av Platform North er de omfattende industrielle investeringene i nordlige Norden, den raske grønne omstillingen og et økt fokus på sikkerhet og forsyningsberedskap i lys av den nye geopolitiske situasjonen. Initiativet, som ble startet av det svenske Trafikverket i 2023, er ønsket velkommen av EU. Forumet i Luleå ble ledet av EU koordinatorer Pat Cox (TEN-T Scandinavian-Mediterranean, ScanMed) og Catherine Trautmann (TEN-T North Sea Baltic korridor). Begge understrekte viktigheten av å fullføre TEN-T-nettverket som et middel for å styrke både nordisk og europeiskkonkurransekraft, spesielt høyhastighetsforbindelser og digitaliserte transportsystemer. De oppfordret i tillegg regionene til å velge ut hvilke felles prosjekter de ønsker prioritere og løfte opp på europeisk nivå.
Felles transport løsninger på tvers av grensene

Forumet samlet blant annet transportministrene fra Norge og Sverige og generaldirektøren for det finske transport- og kommunikasjonsbyrået til en diskusjon om hvordan landene kan samarbeide bedre og koordinere sine nasjonale transportplaner. Jon-Ivar Nygård understreket behovet for robuste og attraktive lokalsamfunn i nord for å sikre arbeidskraft og utvikling, samt en mer samordnet infrastrukturpolitikk på tvers av landegrensene. Han understreket også behovet for effektive transportløsninger for fiskerinæringen, som er avhengig av presise leveranser til markedene. – ingen har det like travel som en død laks, bemerket Nygård. Dette ble støttet av Marianne Dobakk Kvensjø, nestleder i Nordland fylkesråd og fylkesråd for samferdsel, som også presiserte viktigheten av å ha et formalisert samarbeid opp mot EU.
En ny OECD rapport fra disse tre regionene fremhever det presserende behovet for forbedret tilkobling og kapasitetsbygging i disse regionene. Rapporten som har fått navnet Building Resilience to Global Transitions in the EU Northern Sparsely Populated Areas, ble løftet frem av styreleder i Northern Sparsely Populated Areas, Jonas Andersen under forumet.
En annen viktig diskusjon dreide seg om militær mobilitet og transportberedskap. NATO-medlemskapet har styrket nordisk forsvarssamarbeid, og det ble nylig inngått en avtale mellom de nordiske transportetatene om tettere samarbeid for å styrke transportinfrastrukturen i regionen. Dette ble påpekt som avgjørende for å kunne flytte militære ressurser raskt i tilfelle en sikkerhetssituasjon.
Under forumet ble det løftet frem andre relevante grenseoverskridende prosjekter. Deriblant et svensk-norsk samarbeid om Malmbanan og Ofotbanen, som skal bli en internasjonal testarena for jernbaneteknologi. Testarenaen, som skal åpnes i Narvik 12. juni, vil være den første av sitt slag i Europa der ny teknologi testes mens jernbanen er i full drift. Les mer om saken her.
Prioriterte tiltak fremover
Platform North har identifisert tre prioriteringer som arbeidsgrupper skal jobbe med:
- Felles transportplan for Nordkalotten og felles prosjekter
- Finansieringsmuligheter for grensekryssende infrastrukturprosjekter
- En felles informasjonsplattform - Statens vegvesen har lansert vegvesen.no/platformnorth, som skal samle informasjon om nordiske transportinitiativer.
Grønn industri og energiknutepunkter i nord
Den grønne omstillingen var et gjennomgående tema på forumet. Flere selskaper, blant annet Outokumpu og Stegra, presenterte sine planer for utslippsfri stålproduksjon. Lofoten de grønne øyene viste hvordan offentlig og privat sektor kan samarbeide for grønn omstilling. Bodø Energi/ Fuel Bodø snakket om sitt arbeid med utvikling av Energihub Bodø havn for å gjøre noe med maritim sektor som står for 40% av utslippene i Bodø. I tillegg ble produksjon av bærekraftig flydrivstoff (SAF) og e-metanol blir nevnt som viktige satsinger i regionen.
Veien videre for Platform North
Forumet viste tydelig at samarbeid og strategiske satsinger er avgjørende for å styrke regionenes infrastruktur og konkurransekraft. Nå skal arbeidsgruppene i Platform North fortsette med arbeidet med de tre prioriteringene nevnt lenger opp. Fra norsk side er det blant annet Statens vegvesen, Bane NOR og Jernbanedirektoratet som har ansvaret for oppfølgingen.
EU-koordinator Pat Cox oppfordret også Platform North til å velge ut hvilke prosjekter de vil prioritere og løfte opp på europeisk nivå, for å sikre finansiering fra EU og fremdrift.
Les mer om Platform North her.