Klar for å gjøre et dypdykk i EU

 Vi har fått gleden av å ta imot Hilde Grimstad fra Troms fylkeskommune som vår nye hospitant. I løpet av de neste to månedene her nede i Brussel ønsker hun spesielt å gjøre et dypdykk i samarbeidsarenaer med våre naboland, samt andre relevante interesseområder som måtte dukke opp under oppholdet!   

Hilde jobber til daglig som seniorrådgiver i strategistaben til samferdselssjefen i Troms fylkeskommune. Her jobber hun med strategiske planer, utredningsoppgaver, utviklingsprosjekter, m.m.   

 – Kort oppsummert jobber jeg med større strategiske planer, høringsuttalelser og systematisering av kunnskap innenfor samferdsel. Det er interessant fordi samferdsel er en basisforutsetting for bosetting og næringsvirksomhet, forteller Hilde Grimstad. 

 Et dypdykk i EU-systemet 

 Motivasjonen for å søke hospitantopphold hos Nord-Norges Europakontor kommer av ønsket om å orientere seg om hva som foregår i EU-systemet, og særlig hva som er relevant for Troms. 

 – Selv om ikke Norge er med i EU, så er det mye som påvirker oss. Det drøftes og vedtas mye som er relevant for Norge og vår region, og derfor viktig å ha informasjon om når vi må være på banen. Det bør vi kanskje bli flinkere til. Også er det selvsagt at når man har muligheten til å hospitere i Brüssel og få nye impulser, er det dumt å ikke benenytte seg av anledningen, legger hun til. 

 Potensiale for samarbeid 

 I spørsmålet om hvilke fagområder Altaværingen ønsker å se nærmere på mens hun er her, trekker hun frem tre områder. Likevel forteller hun at hun stiller med åpne ører, dersom det skulle være andre relevante tema for Troms som dukker opp.  

 – Man måtte jo skrive en begrunnet søknad for å få muligheten til å komme ned hit. Det var ikke nok å melde inn reiselyst, legger hun til med et smil. Jeg vil se nærmere på bla. Northern Sparsely Populated Areas (NSPA) nettverket mens jeg er her. Jeg tror det kan være mulige samarbeidsområder for regionen vår i tilknytting til dette. Det andre området er EUs “Fit for 55” og dets innhold, sier hun.  

 Hun påpeker behovet for investeringer i samferdselsinfrastruktur og trekker frem hvordan EU-naboland som Sverige har et annet perspektiv på sin nordlige region enn i Norge.  

 – Det tredje og siste området handler om at jeg ønsker å se om og evt. hvordan Norge kan knyttet seg til et større næringstransportnettverk. På norsk side bør både standard og kapasitet utbedres. Våre naboland har løst det på en bedre måte. Ta Sverige som eksempel, der er samferdsel definitivt høyt oppe på prioriteringslista. Det ser man gjennom de enorme statlige investeringene de gjør i Nord-Sverige. Det skal sies at jeg ikke har noen låst agenda, og stiller med åpne ører! 

 Nordlendinger i hjerte av Europa  

 For Hilde var ikke overgangen fra Tromsø til Brussel så brå som man kanskje skulle trodd. Møtet med kollegaer fra Nord og snøfylte gater gjorde overgangen smidig.  

 – Det er befriende at det er nordlendinger som er her. Man blir absolutt tatt godt imot og det syns jeg er et pluss. De som jobber her har rota si i Nord-Norge, man deler derfor noen felles erfaringer. I tillegg var jeg jo så heldig å få 30 cm snø når jeg kom hit, sier Altaværingen. Men jeg må si meg litt betenkt over bygningsisolasjonen her nede, legger hun lattermildt til.  

 Klar for å oppleve Brussel 

 Selv om det er lett å savne den fine naturen, familie og venner hjemme i Tromsø planlegger hun å bruke tiden sin her godt.  

 – Den største kontrasten må nok være at det ikke er fjell og ikke sjø. Dette åpner jo selvsagt mulighetene for å utforske andre spennende ting. Jeg vil nyte tiden min her Brussel, og har allerede bestilt billetter til en del konserter og reiser, så det gleder jeg meg til. Forrige helg var jeg en tur i Luxemburg, og planlegger å reise mer. I tillegg finnes det restauranter fra alle verdens hjørner her, så jeg ser frem til å utforske maten! Jeg må innrømme at jeg har lett etter norsk fisk i butikkene siden jeg kom hit, med noe hell, legger hun til.