EU kan bidra til å styrke høyere utdanning i Arktis, slik at vi mister færre unge

Prorektor Ketil Eiane sammen med direktør ved Nord-Norges Europakontor, Nils Kristian Sørheim Nilsen Det var noe av budskapet til prorektor for forskning ved Nord universitet, Ketil Eiane, under et arrangement i Brussel nylig.

Arrangementet handlet om hvordan man brekker om ambisjonene i EUs nye arktispolitikk, til virkelighet. Høsten 2021 kom EUs nye arktispolitikk, og mange aktører har engasjert seg i etterkant: hvordan skal man oppnå målene satt i politikken?

Viktig å lytte til ekspertene på Arktis

For at EU skal kunne levere på målene i Arktis-politikken, er det viktig å se på flere aspekter; styring, integrering av arktiske utfordringer i EUs politikkrammeverk, men også fortsette samarbeidet i Arktis.  

Prorektor ved Nord universitet, Ketil Eiane, deltok i et panel om potensialet, så vel som utfordringene knyttet til det grønne skiftet og bærekraftig blå økonomi i Arktis. Da er det viktig å høre fra ekspertene i Arktis.

Ketil fokuserte på hva alle universitetene i NSPA-regionene kan bidra med, og at det er både mange muligheter, men også noen begrensninger.

Trenger folk i den blå sektoren

Eiane påpekte at for å lykkes med den maritime sektoren i nord, og grønn og blå vekst, så må man ha relevant utdanning, og her må både regionalt, nasjonalt og europeisk nivå på banen.

Det er mye som skjer i den blå sektoren, og det er nye teknologiske og grønne løsninger som betyr at det er et stort behov for mer, og kompetente folk.

Arrangementet ble arrangert av Europaparlamentets «intergroup» for The Seas, Rivers, Islands and Coastal Areas, i samarbeid med CPMR. En rekke europaparlamentarikere, EUs ambassadør for arktiske saker, Michael Mann, med flere, deltok i tillegg til prorektor Eiane.