Viste EU det velutviklede Arktis vi kjenner

Viste EU det velutviklede Arktis vi kjenner

Foto: Simon Jóhannsson - Klikk for stort bildeNi representanter fra Europaparlamentet deltok 12.-16. februar på omfattende studietur i Nord-Norge for bl.a. å lære mer om fisk, energi, smart byutvikling og samarbeidet med Russland.

Som på bestilling trekker skyene seg tilbake ved Steinkjer og bader Helgekandskysten i strålende vintersol. Ombord på flyet fra Oslo til Bodø sitter en spent delegasjon fra Europaparlamentet, klare for fem innholdsrike dager i Nord-Norge, kysten rundt til Kirkenes. 

Foto: Simon Jóhannsson - Klikk for stort bildeDet er fjerde året på rad at Nord-Norges Europakontor inviterer medlemmer og politiske rådgivere fra Europaparlamentet med på studietur til landsdelen. Årets ni deltakerne fra bl.a. Portugal, Romania, Tyskland, Østerrike, Polen og Danmark, er til daglig tilknyttet komiteene for fisk, miljø, industri/energi, forskning og internasjonal handel, og behandler spørsmål som er viktige for Nord-Norge.

– Vi ønsker at beslutningstakere i EU skal kjenne til næringslivet, klimaet og det enorme potensialet for bærekraftig vekst som finnes i nordnorske samfunn. Det vil sikre at beslutningene som tas er basert på kunnskap og erfaringer, og ikke på vrangforestillinger om et øde Arktis, sier Nils Kristian Sørheim Nilsen, direktør ved kontoret i Brussel.

Slik var uken i nord

BODØ: I Bodø fikk gruppen presentasjoner om industriklyngen i Mo i Rana, planene for ny by - ny flyplass, og ambisjonene om å bli europeisk kulturhovedstad i 2024.

Foto: Simon Jóhannsson - Klikk for stort bildeFoto: Simon Jóhannsson - Klikk for stort bilde

SVOLVÆR: I Lofoten besøkte gruppen Ellingsen Seafood på Skrova og fikk innføring i norsk fiskeoppdrett. På vei tilbake til Svolvær fikk de også oppleve skreifisket på nært hold med god hjelp fra Norges Råfisklag.  

Foto: Simon Jóhannsson - Klikk for stort bildeFoto: Simon Jóhannsson - Klikk for stort bilde

TROMSØ: I Tromsø sto arktisk kunnskap på agendaen, med besøkt til Norsk Polarinstitutt og møte med UiT-rektor Anne Husebekk. Gruppen møtte også leder for Stortingets delegasjon for arktisk parlamentarikersamarbeid Eirik Sivertsen og sametingsrepresentant Silje Karina Muotka.

Foto: Simon Jóhannsson - Klikk for stort bildeFoto: Simon Jóhannsson - Klikk for stort bilde

HAMMERFEST: Et høydepunkt for flere av deltakerene, som dekker energispørsmål, var besøket til LNG-anlegget på Melkøya i Hammerfest. De fleste av leveransene fra anlegget går i dag til Sør-Europa.

Foto: Simon Jóhannsson - Klikk for stort bildeFoto: Simon Jóhannsson - Klikk for stort bilde

KIRKENES: Etter en skyfri melkerute-tur med Widerøe over Nordkapp og med stopp i Mehamn, Berlevåg og Vadsø, endte turen med besøk til Barentssekretariatet i Kirkenes og Schengen-grensen ved Storskog. Russlands generalkonsul i Kirkenes og Norges generalkonsul i Murmansk møtte gruppen.  

Foto: Simon Jóhannsson - Klikk for stort bildeFoto: Simon Jóhannsson - Klikk for stort bildeFoto: Simon Jóhannsson - Klikk for stort bilde

– Viktig å vite hva vi snakker om

Europaparlamentarikeren José Inácio Faria fra Portugal deltok på turen og har som medlem av miljøkomiteen vært involvert i en rekke saker som angår Arktis. Han var bl.a. nylig rapportør for Europaparlamentets rapport om internasjonal havforvaltning.

Til NRK Troms uttalte Faria at han var imponert over hva Norge har fått til innen fiskeri, infrastruktur og energi. Han sa også at han ikke kunne takke nei til turen, selv om det er en hektisk måned i Europaparlamentet.

Foto: Simon Jóhannsson - Klikk for stort bildeKontorets direktør Nils Kristian Sørheim Nilsen og José Inácio Faria fra Europaparlamentet (Alle foto: Simon Jóhannsson)

«Vi er politikere som tar beslutninger som angår oss alle, også land som ikke er medlemmer av EU. Vi kan ikke ta gode beslutninger uten å besøke steder og se hvordan virkeligheten er der, de lokale realitetene. Jeg måtte komme hit for å se.»

Hør intervjuet

Skrevet av Simon Jóhannsson (alle foto)