– Vi skal vise verden at Nordland er Norges sjømatsfylke nummer én

– Vi skal vise verden at Nordland er Norges sjømatsfylke nummer én

Foto: NNEO / Fiskeriparken (innfeldt) - Klikk for stort bildeFoto: NNEO / Fiskeriparken (innfeldt)Neste uke går Seafood Expo Global av stabelen i Brussel. Her får en rekke nordnorske sjømatsbedrifter demonstrere sine kvalitetsprodukter til resten av verden.

– Vi skal vise Brussel og verden at Nordland er Norges sjømatsfylke nummer én, sier Daniel Sowe.

Sowe er prosjektleder ved Fiskeriparken og ansvarlig for den felles utstillerplattformen Arena Nordland under sjømatmessa i Brussel fra 24. til 26. april.

Dette er 12. året på rad at den lokale prosjektledelsesbedriften fra Vesterålen koordinerer Nordlands sjømatbidrag i Brussel, i regi av Nordland Fylkeskommune.

– Dette er et fantastisk initiativ av fylkeskommunen. At alle samles under en paraply, og at vi fikser alt det organisatoriske, senker terskelen for mindre bedrifter til å delta. De slipper å bruke tid på planlegging og forberedelser, sier han.

Nord-Norges Europakontor er lokale tilretteleggere for Arena Nordland under sjømatmessa.

Stort kjøkken og restaurantområde

Arena Nordland disponerer en fellesstand på 220 kvadratmeter som skal huse16 bedrifter fra blant annet Vesterålen, Lofoten, Bodø, Andøya og Lovund.

Hver utstiller har sitt eget område og disponerer et stort kjøkken, samt restaurantområde.

– Vi har et bredt spekter av små og større aktører med i år. De skal diske opp nydelige smaksprøver av alt fra laks og rødfisk til klippfisk, torsk, sei, hyse, tørrfisk, lever og rogn, sier Sowe fornøyd.

«Alene» som norsk stand

Arena Nordland-standen finner sted i «Patio»-området, hvor de er den eneste norske utstilleren. Det var kanskje hell i uhell for Nordlands-bedriftene.

– For tolv år siden ble vi bare plassert der, men vi var såpass fornøyde at vi ønsket oss tilbake hvert år, sier Sowe.

Han beskriver området som en mindre hall med lite støy og rolige arbeidsforhold.

– Vi vet at utstillerne våre setter stor pris på akkurat det, sier han.

Har med egne kokker

Hvordan finner folk frem til dere?

– Vi har vært der hver eneste år, så de som kjenner oss finner frem igjen. I tillegg har de åpnet en ny hovedinngang som fører folk rett inn i vårt område. Det har blitt en veldig ettertraktet plassering i senere år, sier han.

For å sikre høy kvalitet på matrettene har bedriftene med seg egen kokk. I tillegg deltar fem elever og én lærer fra Sortland vgs, som skal være med på å produsere rundt 20.000 smaksprøver og matretter.