– Utrolig gledelig å se at den nordnorske kortfilmen ble godt mottatt av publikum

– Utrolig gledelig å se at den nordnorske kortfilmen ble godt mottatt av publikum

Klikk for stort bildeArctic Shorts kortfilmkveld. Foto: Tina MelfjordDet sier Torjus Kleiven Kandal ved Nord-Norges Europakontor om Arctic Shorts kortfilmkveld i Brussel i forrige uke.

Kortfilmen Skallamann av Maria Bock, skapte stor entusiasme på BOZAR Centre for fine arts, da tidenes første arktiske kortfilmkveld gikk av stabelen i Brussel 27. november.  

– Det er fantastisk at det var en helt full sal på en vanlig tirsdagskveld i Brussel, det er ikke hverdagskost, sier Kandal.

Det kulturelle Arktis på plakaten

Det er første gang det arrangeres et kulturelt arrangement i tilknytning til Arctic Futures Symposium, som kontoret har vært med å arrangere i en årrekke. Alle filmene fokuserte på arktisk ungdom, fra en rekke ulike perspektiver.

Sammen med en rekke samarbeidspartnere, blant andre NSPA-partnerne og International Polar Foundation, satte Nord-Norges Europakontor opp ni kortfilmer fra de arktiske landene, på ærverdige Bozar i Brussel. Arrangementet ga mersmak, og Kandal håper at de sammen med samarbeidspartnerne kan få til et kulturarrangement også neste år.

– Jeg synes det er veldig kult at vi i samarbeid med Tromsø Internasjonale Filmfestival, fikk til et kulturelt arrangement rundt Arctic Futures Symposium. Der hvor konferansen for det meste har vært for beslutningstakere innenfor Arktisk politikk, favner dette arrangementet bredere, og når ut til en annen målgruppe. Det bidrar til økt forståelse og økt interesse for Arktis, noe som selvfølgelig er viktig for det arbeidet vi og andre arktiske aktører gjør, sier Kandal.

Viste bredden i Arktis

Klikk for stort bildeArctic Shorts paneldebatt. Foto: International Polar Foundation.EUs ambassadør til Arktis, Marie-Anne Coninsx, innledet kortfilmkvelden med å snakke om hvor viktig det er å ivareta og vise frem arktisk kultur og identitet. Dette snakket også flere av regissørene om, i en paneldebatt etter filmvisningen. Her fikk de mulighet til å snakke om hvorfor det er viktig å lage film i og om Arktis.

De ni kortfilmene tok opp en rekke tema som er fremtredende i Arktis, fra mental helse, sosiale miljø, til meningen med livet – og ikke minst det å kline med en skallamann.

– Det jeg synes at filmkvelden viste godt, var bredden i Arktis, både den geografiske, klimatiske og kulturelle bredden, avslutter han.

Se filmen Skallamann her.