Utenriksministeren i Brussel: – Arktis en viktig del av dialogen med EU

Utenriksministeren i Brussel: – Arktis en viktig del av dialogen med EU

Foto: Norges delegasjon til EU - Klikk for stort bildeFoto: Norges delegasjon til EU

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide presenterte regjeringens nye EU-strategi i Brussel 23. mai, foran en fullsatt sal på Norges Hus.

Strategien er den første siden 2014 og staker ut kursen for samarbeidet med EU i perioden 2018-2021.

– Hvis dere har lest Europastrategien som et kraftfullt forsvar av EØS-avtalen og mer samarbeid med EU, da har dere lest rett, innledet utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Strategien tar utgangspunkt i behovet for et Europa som er trygt, fritt, økonomisk sterkt og ansvarlig. Fellesnevneren ligger i økt samarbeid – ikke isolasjonisme, understrekte utenriksministeren flere ganger.

Arktisdialog viktig

Samarbeidet med EU om Arktis ble nevnt for første gang i regjeringens Europastrategi, etter at kontoret blant annet kom med konkrete innspill på vegne av våre eiere og partnere.

På spørsmål om hvordan regjeringen nå vil følge opp strategien svarte utenriksministeren at Arktis blir en viktig del av dialogen med EU.

– Å minne Europa på at det bor folk i Arktis er viktigere enn mange tror. Det er avgjørende for hvilken tilnærming EU tar i disse spørsmålene. Arktis er ikke et isøde, men et sted hvor folk lever, jobber og stifter familier, svarte utenriksministeren, og la fornøyelig til:

– Jeg har dessuten egeninteresse i å snakke om Arktis siden jeg har bodd flere år i Tromsø.

Nyheten gikk ikke upåaktet hen i EU. Marie-Anne Coninsx som er EUs ambassadør til Arktis tweetet følgende. - Klikk for stort bildeNyheten gikk ikke upåaktet hen i EU. Marie-Anne Coninsx som er EUs ambassadør til Arktis tweetet følgende.

Foto: Simon Johannsson - Klikk for stort bildeKontorets direktør spør utenriksministeren om Arktis-dialogen med EU. Foto: Simon Johannsson