Urmas Paet: EU må ta utviklingen i Arktis seriøst

Urmas Paet: EU må ta utviklingen i Arktis seriøst

Klikk for stort bildeUrmas Paet under åpningen av Arctic Friendship Group hvor Nord-Norges europakontor var medarrangør Julie Bremnes Europaparlamentariker Urmas Paet mener at Europakommisjonen må prioritere Arktis høyere i sin handlingsplan for de neste årene

Europakommisjonens president Ursula von der Leyen og EUs utenrikssjef Josep Borrell mottok nylig et brev fra den estiske parlamentarikeren som ønsker at Arktis prioriteres høyere hos den nye Kommisjonen.

Global oppvarming fyrer opp det geopolitiske klimaet

Det er med de store klimatiske endringene i Arktis som bakteppe at den tidligere utenriksministeren skriver brevet.

Issmeltingen i Arktis gjør regionen gjør store ressurser tilgjengelige, nye transportruter åpnes og flere og flere land tiltrekkes regionen. Flere og flere land offentliggjør sine arktisstrategier, mens Kina nå regner seg selv som en «nær-arktisk stat».

– Den europeiske union mangler en omfattende strategi for Arktis som tar hensyn til alle de geopolitiske og geostrategiske aspektene ved regionen, slår Urmas Paet fast.  

Må inkluderes for fullt i EUs arbeidsprogram

Urmas Paet, som en av initiativtakerne bak «Arctic Friendship Group» i Europaparlamentet, mener at Arktis må innlemmes for fullt i arbeidsplanene for den nye Kommisjonen. Arktis er ikke nevnt en eneste gang i kommisjonens arbeidsprogram.

Bred støtte

Brevet ble sendt med støtte fra europaparlamentarikere med tilhørighet i forskjellige partigrupper og land.

Les mer her