Store forventninger til det tyske koronaformannskapet

Store forventninger til det tyske koronaformannskapet

Klikk for stort bildeForbundskansler Merkel under et regjeringsmøte i Berlin, april 2020. Foto: Henning Schacht/Getty Images — Er det en fugl? Er det et fly? Nei, det er det tyske formannskapet til Rådet

Dette skriver mediehuset Politico, og viser med denne supermannreferansen at forventningene er høye når forbundskansler Angela Merkel & co tiltrer lederstolen for Rådet til den europeiske union neste uke.

Les mer om Rådets rolle her

Grønn hydrogen i førersetet

EUs grønne vekststrategi, Green Deal, kommer til å få en sentral del i alt EU-institusjonene skal foreta seg fremover. Det var derfor ikke tilfeldig at da Tyskland nylig lanserte sin nasjonale hydrogenstrategi, ble det presisert at de kommer til å bruke sitt EU-presidentskap på å fremme hydrogen. Dette kan være positivt for en rekke nordnorske miljøer, som på industrisiden allerede ligger i front.

Klikk for stort bildeNord-Norges europakontor tok med seg en rekke europaparlamentarikere på tur til Nord-Norge i februar. Her fra Raggovidda vindpark og det EU-finansierte hydrogenprosjektet Haeolus i Finnmark

Europakommisjonen kommer trolig til å ferdigstille EUs hydrogenstrategi om kort tid.

Ikke mangel på ambisjoner

Tidligere denne måneden annonserte Tysklands ambassadør til EU, Michael Clauss, prioriteringene til Presidentskapet de neste seks månedene.

Temaene som skal gjennomgås er svært komplekse, fra forhandlinger om EUs langtidsbudsjett (MFF) til Brexit, migrasjon, grønn vekst og koronagjenoppreising. Perioden blir overordnet delt i tre:

  • Juli - august: EUs langtidsbudsjett og gjenreisingspakken
  • September - oktober: Det framtidige forholdet til Storbritannia
  • November - desember: Green Deal og migrasjon.

Neste Rådsmøte er i starten av juli.

Rullerende lederskap

Hver sjette måned rullerer EUs 27 medlemsland på å være vertskap for formannskapet til Rådet, som er EU-landenes organ for utenriks- og fagministere. Kroatia fikk sin første formannskapsrunde servert med en historisk pandemi og påfølgende finanskrise. 1. juli går stafettpinnen videre til tyskerne, som med dette får muligheten til å påvirke sakslisten til en av EUs aller viktigste institusjoner.

Sjekk ut det tyske presidentskapets nettside her

Klikk for stort bilde