Spennende dager i Brussel for Norskehavsrådet

Spennende dager i Brussel for Norskehavsrådet

Klikk for stort bildeFoto: Tina MelfjordEnergipolitikk, hydrogen og karbonfangst og lagring var noen av temaene som sto på agendaen da Nord-Norges Europakontor i forrige uke fikk besøk av Norskehavsrådet.

Sist uke tok Nord-Norges Europakontor imot Norskehavsrådet i Brussel. Studieturen ble arrangert i samarbeid Vest-Norges Europakontor og Trøndelags Europakontor.

– Det har vært noen spennende dager med fokus på bærekraft, miljø og fremtidens energiløsninger, sier Nils Kristian Sørheim Nilsen ved Nord-Norges Europakontor.

Programmet for turen var fylt med faglige relevante foredrag der vi der i blant fikk besøk fra Equinors kontor i Brussel og Bellona Europa. På fredagen gikk turen videre til Antwerpen havn, som er et av Europas største og mest moderne anlegg. I tillegg har havnen med 150 000 ansatte påtatt seg en lederrolle innen bærekraft og grønn omstilling de siste årene.

Tomas Norvoll, styreleder i Norskehavsrådet sier det har vært noen veldig innholdsrike dager her i Brussel.

– Det har vært inspirerende og spennende å se hvordan de jobber her i Brussel, påpekte Norvoll.

Klikk for stort bildeFoto: Trøndelags EuropakontorDet grønne skiftet

Det var helt klart en grønn tråd gjennom hele arrangementet. Torsdagen var fylt med foredrag og diskusjon, hvor noen av temaene som ble tatt opp, var blant annet EUs energipolitikk, hydrogen og karbonfangst og lagring.

Vi fikk besøk av Lisa M. Løvold, som sitter som energiråd ved Norges delegasjon til EU, Jannik Lindbæk, leder ved Equinors kontor i Brussel. I tillegg tok vi imot Kristin Thorvaldsen, som jobber Energy Policy Coordination i DG Energy ved Europakommisjonen og Valentine Willmann fra HyER, samt daglig leder ved Bellona Europa, Jonas Helseth.

Antwerpen havn

Fredagen gikk turen til Port of Antwerpen, der ble vi møtt av Norges konsul til Antwerpen, Baudouin Lagrange. Havneanlegget er et av de største i Europa og har satt bærekraft som en av sine hovedpilarer.

Gruppen ble også møtt av havnekontorets direktør for bærekraft, Eric De Deckere, som orienterte om de mange konkrete tiltakene som er iverksatt. Han fortalte også om hvordan de har implementert FNs bærekraftsmål, og understreket det samfunnsansvaret man har som bedrift.

Det ble også lagt vekt på at de investeringene som ble gjort, ikke bare utgjorde kostnader, men gav også klare konkurransefortrinn. Deckere sa videre at Antwerpen havn var den første i Europa til å implementere Zero Pellet Loss, som er en del av det internasjonale programmet Operation Clean Sweep, og oppfordret alle om å delta i dette samarbeidet.

Norskehavsrådet

Norskehavsrådet er et samarbeidsorgan som skal jobbe med petroleumsretta saker som er av fellesinteresse for Norskehavsregionen. Det tre fylkeskommunene Nordland, Nord-Trøndelag, Møre og Romsdal er og kommunene Bodø, Alstahaug, Brønnøy, Vikna, Verdal, Stjørdal, Hemne, Hitra, Aure, Kristiansund og Aukra.

Skrevet av kontorets nye praktikant Johanne Lilleengen