Smelter to Eiffeltårn i uka – viste Brussel hvem som er i toppen

Smelter to Eiffeltårn i uka – viste Brussel hvem som er i toppen

Klikk for stort bildeTonje Nermark på Arctic Stakeholder Conference. Foto: Simon JóhannssonDa EU-Kommisjonen inviterte til konferanse om samarbeid og utvikling i Arktis, viste Tonje Nermark fra Mo Industripark AS at noen av de beste i klassen på bærekraftig industri, ligger i Nordland.

17. september gikk den aller første Arctic Stakeholder Conference av stabelen i Brussel. I salen satt over 120 aktører og interesserte klare for en dag med paneldebatter og dialog om samarbeid og utvikling av Arktis. Bærekraftig industri og økonomi, digital utvikling og samarbeid sto på agendaen.

Bærekraftig industri imponerte.

– Mo Industripark resirkulerer skrapstål tilsvarende to Eiffeltårn hver eneste uke. I tillegg resirkulerer vi 20 % av energien som brukes, det er mer enn det hele Tromsø bruker i løpet av et år, var noen av eksemplene Tonje Nermark, kommunikasjonssjef i Mo Industripark AS, nevnte for publikum.

Grensekryssende investeringer i infrastruktur som bane, vei, havner og fiber ble påpekt som kritisk for å kunne fortsette å utvikle satsingen på en bærekraftig industri i Arktis.

Marie-Anne Coninsx, EUs ambassadør til Arktis, ytret ønske om å besøke Mo Industripark for å se den unike industriparken i Arktis, og se selv hvor viktig infrastruktur er.

Å gå grønt må være et konkurransefortrinn

Nermark var invitert ned for å snakke om grønn industri i Arktis under paneldebatten om bærekraftig og innovative investeringer i Arktis. Hun benyttet muligheten til å si klart og tydelig hva hun mener EU bør investere i.

– Å gå grønt må insentivstyres slik at det gir bedrifter et konkurransefortrinn. Vi kan ikke bare tenke at bedrifter og industri vil bli grønne fordi det er det beste for planeten, det må gi fordeler i form av redusert energibruk og ressursinnsats. I tillegg må vi rigge markeder slik at det lønner seg å velge grønne løsninger.

En sertifiseringsordning for de bedriftene som produserer grønt, ny lovgivning og andre mulige incentiver ble også løftet frem.

Klikk for stort bildeNils Kristian Sørheim Nilsen på Arctic Stakeholder Conference. Foto: Tina MelfjordSamarbeid på tvers av landegrenser

Direktør ved Nord-Norges Europakontor, Nils Kristian Sørheim Nilsen, deltok i et panel om samarbeid på tvers av grenser i nord. Han pekte på viktigheten av Norges deltakelse i Interreg, og at samarbeid på tvers av grenser er helt nødvendig for å kunne utvikle Arktis.

– Temaene i dag er svært viktige for utviklingen av Arktis. Jeg tror at fremming av viktigheten av innovasjon, investeringer i digital utvikling og en felles Arktisk investeringsplattform bør være på prioriteringslisten til EU fremover, sa Nilsen under paneldebatten.

Da Coninsx oppsummerte dagen løftet hun de konkrete forslagene for bærekraftig industri og økonomi i Arktis som noen av de viktigste punktene for dagen.

Arctic Stakeholder Conference er en videreføring av tidligere Arctic Stakeholder Forum. Målet er å styrke samarbeidet og nettverkingen mellom aktørene i Arktis, for å kunne utvikle et Arktis for fremtiden, sammen.

Mo Industripark AS er en industriklynge bestående av 108 bedrifter og nesten 2500 arbeidsplasser. Les mer om MIP her