Slik vil de løse transportutfordringer i nord

Slik vil de løse transportutfordringer i nord

Klikk for stort bilde

 

Tryggere, smartere og grønnere var hovedpunktene fra seminaret hos NDPTL.

 – Transportsektoren er i rask endring, fremhevet statssekretær Jari Partanen i det finske samferdselsdepartementet da han åpnet seminaret arrangert av Northern Dimension Partnership for Transport and Logistics (NDPTL).

 

Statssekretæren la vekt på at de arktiske statene må ta del i utviklingen, og at det krever samarbeid på både regionalt, nasjonalt og EU-nivå.

 

Sammen med flere andre organisasjoner var Nord-Norges Europakontor  til stede på seminaret som ble avholdt 11. - 13. januar i Saariselkä, Ivalo i Finland. Der fikk de fremmøtte med seg flere fremtidsrettede ideer.

 

Smartere

Direktør Anders Eudensson fra Volvo fremhevet at selvkjørende biler vil bedre trafikksikkerheten, redusere utslipp og åpne opp for nye næringsmuligheter.

 

Utfordringer generelt, og spesielt for områdene i Nord-Europa, er at nøyaktig GPS-informasjon og god infrastruktur må gjøres tilgjengelig.

 

Grønnere

Peter Vis, rådgiver i Europakommisjonens transportavdeling (DG Move) fremhevet at transportsektoren er et svært utfordrende område på veien mot å nå EUs mål om utslippskutt.

 

EU-kommisjonen ønsker derfor å promotere avansert bio-drivstoff, samtidig som el-biler og infrastruktur for alternative drivstoff er sentralt i dette arbeidet.