– Slik får vi sunne fiskebestander selv med klimaendringene

– Slik får vi sunne fiskebestander selv med klimaendringene

Klikk for stort bildeMichaela Aschan i Europaparlamentet. Foto: Tina MelfjordBåde UiT - Norges Arktiske universitet, og Nord universitet viste forskning i verdensklasse under seminar i Europaparlamentet.

Michaela Aschan, professor i fiskeribiologi og forvaltning ved UiT – Norges arktiske universitet, mener at EU må satse på bedre kunnskap, mer styring av EU-fiskeriene utenfor egne farvann og sørge for felles klimaendringsplaner med andre land for å kunne sikre sunne fiskebestander, til tross for klimaendringene.

Høyere temperatur i havene fører til store atferdsendringer på fisk og andre organismer i havet. Michaela har blant annet forsket på hvordan torsken beveger seg stadig lengre nordover i Arktis. – Når torsken flytter seg nordover, spiser den av arktiske fiskearter, som endrer næringskjedene i området, sier hun.

Klikk for stort bildeReid Hole i Europaparlamentet. Foto: Simon JóhannssonProrektor for forskning og utvikling ved Nord Universitet, Reid Hole, snakket om innovasjon i oppdrettsnæringen og om store muligheter innenfor næringa. Han pekte blant annet på viktigheten av forskning. – Forskning er kritisk for å kunne utnytte ressursene vi har i nordområdene.

Det var den portugisiske europaparlamentarikeren José Inácio Faria som var vert for arrangementet onsdag 21. november. Han fortalte at mye at sitt engasjement for havområdene i nord kom etter en studietur til Nord-Norge tidligere i år som vi på kontoret organiserte.

– Jeg vil takke Nord-Norges Europakontor for en svært interessant tur. Jeg synes det er særlig viktig å inkludere universiteter og forskningsmiljøer når vi snakker om blå vekst i Europa og verden, derfor er jeg veldig glad for at UiT og Nord universitet er med på seminaret.

Se programmet her