Skal beskytte EUs yttergrenser

Skal beskytte EUs yttergrenser

Klikk for stort bilde

 

 

Ny grense- og kystvakt skal sikre en felles standard for grensestyring på alle EUs ytre grenser, og Norge deltar. 

I dag lanserte EU en felles grense- og kystvakt (det nye Frontex) for medlemslandene. Byrået skal styrke grensene og få kontroll over migrasjonsstrømmen fra Midtøsten, Afrika og Asia. Ideen ble lansert allerede i desember men nå er det altså iverksatt i rekordfart.

 

«Denne dagen er en milepæl i Europeisk grenseadministrasjon» sa migrasjonskommisær Dimitris Avramopoulos da han besøkte Kapitan Andreevo i Bulgaria, på grensa til Tyrkia i dag. «Fra i dag av er den eksterne yttergrensa til ett medlemsland, den eksterne yttergrensa til alle medlemsland, både juridisk og operasjonelt».

 

Det nye Frontex skal sikre en felles standard for grensestyring på alle EUs ytre grenser, noe som også vil inkludere Norge. Byrået skal utføre periodiske risikoanalyser og sårbarhetsanalyser for å kunne identifisere og håndtere svake punkter. De vil ha tilgang på minst 1500 reservegrensevakter, og vil spille en utvidet rolle i returoperasjoner.  I tillegg vil byråets antall faste ansatte bli mer en doblet, og Frontex vil ha muligheter for å kjøpe inn eget utstyr.

 

Erna Solberg uttalte til NTB i slutten av juni, etter at det ble oppnådd enighet om det nye Frontex, at hun synes det ble en god løsning. Hun gjorde det også klart at Norge akter å vokte grensene selv, og ikke be om hjelp fra den felleseuropeiske styrken. Men Norge kan bli bedt om å delta i vaktholdet på grensen til andre Schengen-land. 

 

Per i dag har Frontex 699 tjenestemenn utstasjonert i Hellas, 514 tjenestemenn i Italia, 177 tjenestemenn i Bulgaria og 152 tjenestemenn i Vest Balkan.

 

Juncker nevnte det nye Frontex under sin state of the union tale tidligere i september og uttalte: «Frontex har allerede over 600 tjenestemenn på bakken ved grensene mellom Tyrkia og Hellas, og over 100 i Bulgaria. Nå må EU-institusjonene og medlemslandene jobbe tett sammen for å få satt sammen det nye byrået raskest mulig. Jeg vil se minst 200 nye grensevakter og minst 50 ekstra kjøretøy utplassert ved den Bulgarske yttergrensa innen Oktober».