Satte Nord-Norge på kartet i EU

Satte Nord-Norge på kartet i EU

Klikk for stort bilde

 

 

Denne uka har ni politiske rådgivere fra Europaparlamentet besøkt Nord-Norge. De ble kjent med nordnorsk klima, kultur, fiskeri, internasjonalt samarbeid og sikkerhet i nord.

I EU er alt nord for polarsirkelen definert som Arktis. For oss er det viktig å vise at Nord-Norge skiller seg fra andre deler av Arktis. Vi har høyt utviklede samfunn, og et helt annet klima enn andre områder på samme breddegrad.

 

Fra 20. til 24. februar tok derfor Nord-Norges Europakontor med seg ni politiske rådgivere for representanter i EU-parlamentet på en studietur til Nord-Norge. Flere av de som var med på turen nordover hadde aldri vært nord for polarsirkelen.

 

 

Nord-Norge imponerer

I løpet av uken besøkte vi både Hovedredningssentralen i Bodø, Andøya Space Center, Polarinstituttet i Tromsø, Barentssekretariatet i Kirkenes og grensa mot Russland, i tillegg til møter med ordførere og andre opplevelser.

Nord-Norges Europakontor arrangerer slike turer for at beslutningstakere i EU kunne oppleve hvordan kulturen, næringslivet og klimaet er i Nord-Norge, slik at de kan ta beslutninger basert på kunnskap og erfaringer, ikke på forutinntatte holdninger om et islagt Arktis.

Flere deltagere var imponert over optimismen som finnes i Nord-Norge, og viljen til å omstille seg når gamle industrier og institusjoner legges ned eller flyttes. Andre lot seg positivt overraske over topp moderne fasiliteter som 4G-dekning, transportforbindelser og forskning i verdensklasse i områder med lav befolkningstetthet.

Selv om Norge ikke er medlem i EU er det flere beslutninger derfra som påvirker Nord-Norge. I starten av mars skal blant annet EU-parlamentet vedta sin rapport for Arktis-politikk, og dette kan få innvirkning på både turisme og andre aktiviteter i nord.

 

 

Viktig eksportmarked

Rådgiverne fikk oppleve mye av den beste maten regionen har å tilby.

Norge eksporterer hvert år sjømat for opp mot 50 milliarder til EU-landene, og er Norges viktigste sjømatmarked. EU har også flere prosjekter som retter seg mot sjømatindustrien og utvikling av maritime ressurser. Disse prosjektene angår også i stor grad norske interesser.

Beredskapen i Nord-Norge er også et tema som Nord-Norges Europakontor trakk frem under besøket. Norge har store havområder i nord med økende aktivitet, og et godt samarbeid med EU-land som Sverige og Finland er avgjørende for å ivareta sikkerheten til lands og til vanns.

.

Klikk for stort bilde

Klikk for stort bilde

Klikk for stort bilde