Satte Arktis på agendaen under European Week of Regions and Cities

Satte Arktis på agendaen under European Week of Regions and Cities

Klikk for stort bildeKirsti Mehti og Nils Kristian Sørheim Nilsen på Regionor 2018. Foto: Emilie HesselbergI dag avsluttes European Week of Regions and Cities her i Brussel, en uke som har hatt et fullpakket program. Regioner og byer fra hele Europa inviterte til seminarer og sesjoner innenfor en lang rekke temaer.

For Nord-Norges Europakontor tjuvstartet EWRC på mandag, med et introduksjonseminar for de norske deltakerne, i samarbeid med de andre norske regionkontorene.

Medlemseminar for regionskontorene

Medlemseminaret, Regionor, er ment å være en introduksjon til EWRC og EU, og tematikken i år favnet bredt. Fra aktuelle saker i EU, hvilke muligheter man har gjennom EØS-midlene, forskning og utdanning, til brexit, ble diskutert.

Dagen ble avsluttet med en kahoot-quiz, til stor entusiasme fra både deltakere og arrangører.  

I år deltok 15 deltakere fra Nord-Norge, fra Nordland og Troms fylkeskommune, Tromsø kommune og Barentssekreteriatet.

Klikk for stort bildeWilly Ørnebakk avslutter Sustainable Arctic event under EWRC. Foto; August HansenBærekraftig Arktis

Et populært tema i Europa for tiden er hvordan man skal bidra til et bærekraftig – og levekraftig Arktis. I den forbindelse arrangerte vi sammen med Northern Sparsely Populated Areas (NSPA), en workshop hvor bærekraftig utvikling av Arktis for hele Europa var tema.

Noen av spørsmålene som ble tatt opp, er hvordan vi skal redefinere den arktiske merkevaren til å handle om mer enn natur og naturressurser. Her tok flere til ordet for å vise Europa og verden hva Arktis har å tilby, fra den bærekraftige industrien, til forskning og satsing på smart spesialisering.

– Arktis kan ikke bare lete etter løsningene, vi kan tilby de, avsluttet Willy Ørnebakk fra Troms fylkeskommune seminaret med å poengtere. Han viste blant annet til bærekraftig industri i nord, som Finnfjord. 

Finnfjord en av verdens mest energieffektive og miljøvennlige produsenter av ferrosilisum.

Klikk for stort bildeTerje Stabæk under EWRC 2018. Foto: Torjus Kleiven KandalHvordan møte dagens utfordringer gjennom innovative løsninger?

En av sesjonene Nord-Norges Europakontor var med å arrangere, var en workshop om hvordan innovative løsninger kan bidra til å løse utfordringene man står ovenfor i Europa og verden.

På workshopen 9. oktober, var blant andre Terje Stabæk fra Nordland fylkeskommune tilstede for å snakke om disse temaene. Han pekte mot sirkulær økonomi i industriklynger, og fortalte om spesialiseringstrategien i Nordland, hvor Mo Industripark AS er en del av testingen.

Han nevnte blant annet at økt bærekraftig bruk av materialer og energi, vil gi to trillioner dollar mer til verdensøkonomien innen 2050.

Her kan du lese mer om de ulike arrangementene kontoret har bidratt til.