Nyutdannede gründere stakk av med over en halv million i EU-støtte

Nyutdannede gründere stakk av med over en halv million i EU-støtte

Klikk for stort bildeKeenious-gründerne. Fra v. Anders Rapp og Frode Opdahl Forskningsrådet Keenious-gründerne Frode (28) og Anders (28) kom til Arcitc Innovation Week for å fortelle om hvordan de klarte å skaffe hele 1,5 millioner kroner i utviklingsstøtte.

I samarbeid med Norges forskningsråd Troms og Finnmark, Innovasjon Norge Arktis og Arktisk Horisont - EU-nettverk, arrangerte Nord-Norges Europakontor seminar om finansieringsmulighetene i EU-systemet. Dette var en del av den første Arctic Innovation Week som gikk av stabelen i uke 43 blant annet Tromsø.

Støtte fra Forskningsrådet ga mersmak

Keenious-gründerne Frode Opdahl (28) og Anders Rapp (28) stilte opp for å fortelle om hvordan de kapret EU-støtte på over 500.000 norske kroner.

Det hele startet med en idé Frode fikk da han skrev masteroppgave i informatikk ved UiT. Han hadde laget en algoritme som effektivt anbefalte relevante tekstdokumenter. Frode fikk med seg Anders på prosjektet og de etablerte selskapet Keenious i 2017

I 2019 har prosjektet høstet over 1,5 millioner i støtte fra forskningsrådets STUD-ENT-ordning og Horisont 2020 – EUs rammeprogram for forskning og innovasjon.

Støtten fra Forskningsrådet gav mersmak og gründerne bestemte seg for å søke Horisont-midler.

– Vi hadde tidligere klart å få støtte fra Forskningsrådet, så vi var optimistiske til at vi skulle klare å skrive det selv, uttalte Frode.

Det var likevel ikke en enkel prosedyre. Søknadsprosessen kan være litt komplisert, men tilbakemeldinger fra andre i kontorlandskapet med erfaring med å søke midler var til stor hjelp.

Søknadsskriving kan være vanskelig, men slettes ikke umulig

Selv om gründerne møtte flere utfordringer underveis, ga de ikke opp.

–  Vi klarte jo ikke å få støtte første gangen, så vi lette litt rundt og fant noen som hadde god kunnskap til akkurat dette programmet. Vi fikk tilbakemelding om at vi hadde en ganske «tørr» søknad.

Frode mener at søknadsskrivingen i seg selv hadde stor verdi.

 – Mange glemmer at man tvinges til å virkelig tenke over hva prosjektet går ut på, og man lærer å formulere hva man driver med på en effektiv og konkret måte.

Det er også lurt å sette av god tid og være forberedt på at man kommer til å få avslag.

– Vi var egentlig forberedte på at vi ikke kom til å klare det på første forsøk så vi søkte egentlig tidligere enn det vi trengte, fordi vi ville bruke tilbakemeldingen fra første forsøk på å gjøre det bedre når vi virkelig trengte det, avslutter Frode.

Oppstartsbedriften Keenious er et lysende eksempel på at selv små bedrifter uten et vell av ressurser også kan få til å lykkes i en til tider overveldende jungel av støtteordninger.

Store muligheter hos EU

EU har finansieringsmuligheter som støtter innovatører av toppklasse, gründere, små og mellom store bedrifter og forskere, med lyse ideer og ambisjoner om å skalere opp internasjonalt. Blant programmene som ble presentert var Pathfinder Pilot, EIC Accelerator Pilot som ligger under EIC Pilot.

Les om programmene og mulighetene her.

Finansieringsmulighetene kan ikke tas for gitt

Tina Melfjord fra kontoret deltok også, og hun fortalte om hva vi vet om Norges programdeltakelse fra 2021. Hun oppfordret nordnorske aktører til å engasjere seg og vise hvilke programmer som er viktig for Norge, det er ingen garanti for at vi blir med i samme programmer som i dag.

Ta kontakt med kontoret dersom du ønsker mer informasjon om prosessen rundt programdeltakelse fra 2021-2027.

Klikk for stort bildeTina Melfjord rådgiver ved Nord-Norges Europakontor fortalte om finansieringsmulighetene i EU