Ny stab ved kontoret og viktige EU-saker for Nord-Norge framover

Ny stab ved kontoret og viktige EU-saker for Nord-Norge framover

Torjus og Emil styrer skuta i Brussel de neste ukene. - Klikk for stort bildeTorjus og Emil styrer skuta i Brussel de neste ukene (Bilde: Kari Aalto).

Saker denne høsten som er viktig for Nord-Norge er blant annet EUs politikkutvikling innen internasjonal havforvaltning, arktisk politikk og det framtidige forskningsprogrammet, i tillegg til saker som Brexit, statstøtteregelverk, transportlinker og fiskerisaker.

Konstituert direktør Torjus Kleiven Kandal og trainee Emil Bremnes styrer skuta frem til månedsskiftet. Torjus har vært ansatt ved kontoret i vel fire år, mens Emil begynte 1. september og skal jobbe på kontoret frem til juli 2018. Kontoret søker nå etter ny rådgiver og håper å ha ansatt en i løpet av kort tid.

Etter nesten fire år som direktør ved Nord-Norges Europakontor i Brussel, hadde Trond Haukanes sin siste dag 31. august. Kontorets nye direktør Nils Kristian Sørheim Nilsen fikk overlevert nøklene, da de møttes i Brussel i forrige uke. 

Les også: Her er vår nye direktør

Artikkelen fortsetter under bildetTrond gir nøklene over til Nils. - Klikk for stort bildeTrond overrekker nøklene til Nils (Bilde: Torjus Kleiven Kandal)Nedenfor kan du lese om noen av kontorets arrangementer framover, men først litt generell EU-nytt. Estland overtok i sommer formannskapet i EU og en rekke arrangementer organiseres  i Tallinn denne høsten. Ellers er man opptatt av digitalisering, infrastrukturpakker, energiunionen, cybersikkerhet og selvsagt skilsmissen med Storbritannia, for å nevne noen.

Fremtidige arrangementer

Det er mye spennende på menyen i høst og her er noen av arrangementene som kontoret er med på å organisere.

European Week of Regions and Cities (9.-12 oktober). Her bidrar vi på følgende seminarer i tillegg til Medlemsseminaret vi arrangerer sammen med de norske regionkontorene 9. oktober:

 • «Boosting smart innovation in remote regions for all of Europe» 11. oktober, kl 14.30-17.00 Eventkode: 11B100
  NSPA sammen med Highlands and Islands i Skottland inviterer til et seminar som skal diskutere hvordan man bør gå frem for å skape og støtte opp om innovasjon, regional utvikling og smart spesialisering i fjerntliggende, mindre byområder.
 • «Cohesion Policy at stake: Why will we still need it?»
  11. oktober, kl 14:30-17:00 Eventkode 11B101
  Nordland sammen med bl.a. Veneto-region arrangerer dette seminaret der det skal diskuteres hvordan regioner og byer kan arbeide sammen for å støtte og forsterke samholdet i det europeiske prosjektet.

Bothnian Corridor (18. oktober i Europaparlamentet)

 • Seminar om planene for Bothnian transportkorridor (Skandinavia og Baltikum). TEN-T nettverket integrerer transport på land, til sjøs og i luften. Narvik og Ofotbanen er med i CORE Network, som er hovednettet for transport. Målet er å legge til den baltiske korridoren til de eksisterende kjernenettverkskorridorene Scan-Med og North Sea-Baltic, slik at de forlenges og forbinder dem og sikrer en grenseoverskridende forbindelse mellom Finland og Sverige. Vi jobber for at Ofotbanen til Narvik skal bli en del av denne mulige kjernekorridoren.

Arctic Futures Symposium (20. november)

 • Symposiet fokuserer på samarbeid innenfor arktisk forskning av bærekraftig utvikling i nordlige samfunn. Noen av temaene som skal diskuteres: Fremtiden til arktisk forskningssamarbeid, utdanning og fremtid i Arktis, bioøkonomi og Arctic Council og EU.

Det er fremdeles mulig å melde seg på flere av arrangementene. Send en e-post til brussel@northnorway.org hvis du trenger instrukser eller mer informasjon.