Ny partner på verdens største sjømatmesse

Ny partner på verdens største sjømatmesse

Klikk for stort bildeHelgeland regionråd i Brussel Maja Busch Sevaldsen I forrige uke hadde vi besøk av vår ferskeste partner, Helgeland regionråd. De var innom både Seafood Expo, vårt sjømatseminar og Europaparlamentet.

Regionrådets besøk startet med seminar om Norges nye havstrategi hos EU-delegasjonen i Brussel, hvor blant annet fiskeriminister Per Sandberg sto på talerstolen, etterfulgt av et møte med en av Sveriges representanter i Europaparlamentet, Jens Nilsson. Han fortalte blant annet om arbeidet i Parlamentets transportkomite, og regionkomite i tillegg til å filosofere litt over dagens aktuelle tema i EU. Ettermiddagen ble tilbrakt hos Nord-Norges Europakontor hvor regionrådet fikk høre innlegg fra blant annet KS, EFTA og nasjonale eksperter fra Europakommisjonen.

Helgeland regionråd ble partner i kontoret 1. januar i år for å styrke båndene mellom regionen og Europa.

– Helgeland er en av landets sterkeste næringsregioner og bedriftene er svært eksportorienterte. Hovedmarkedet er Europa og EUs politikk blir raskt norsk politikk. Dermed er mange av rammebetingelsene som våre bedrifter lever med utarbeidet i EUs organer, sier Odd Eriksen som er prosjektleder i Helgeland regionråd.

Regionrådet består av nordlandskommunene Altstahaug, Dønna, Hærøy, Leirfhord, Rødøy, Træna og Vefsn.

– 50-70 prosent av sakene som kommunene har til behandling, er påvirket av EUs politiske prosesser og vedtak. For å være best mulig forberedt på framtidas virkelighet for kommunene og næringslivet, var det helt naturlig for Helgeland Regionråd å søke partnerskap i Nord-Norges Europakontor. Dette vil gi oss en unik mulighet til å lære Europa bedre å kjenne, sier han videre.

Markedsadgang for sjømat

Videre under besøket deltok regionrådets representanter sammen med rundt hundre andre deltakere på seminaret «Seafood from the High North» som vi arrangerte sammen med Færøyenes representasjon til EU i Brussel. Seminaret diskuterte markedsadgang for norsk og færøysk sjømat, og innledere inkluderte blant annet den norske statssekretæren Elsbeth Trondstad, og Færøyenes fiskeriminister Høgni Hoydal. Les mer om seminaret her.

 – Partnerskapet med Europakontoret gir oss et større politisk nordnorsk fellesskap som kan bidra til at vi er bedre forberedt på hva som kommer av endringer og det gir oss mulighet til å påvirke sammen med andre, avslutter Odd Eriksen.

Verdens største sjømatmesse

Forrige uke var også tidspunktet for verdens største sjømatmesse, som gikk av stabelen her i Brussel – Seafood Expo Global. Her samles bransjerepresentanter fra hele verden for å møte kolleger og potensielle kjøpere. Under årets utgave var det over 1700 utstillere fra 75 land. Norge var representert med to fellesstands på årets utgave av sjømatmessa i Brussel, organisert av henholdsvis Innovasjon Norge og Arena Nordland, i tillegg til bedriftsstands.

 

Klikk for stort bildeArena Nordland på Seafood Expo Global Johannes Ødegård

 

Arena Nordland er et samarbeid mellom Nordland fylkeskommune og 15 deltakende bedrifter, hvor Fiskeriparken er organisator og prosjektleder