Ny EU-Kommisjon: Danske Margrethe Vestager skal lede det digitale Europa

Ny EU-Kommisjon: Danske Margrethe Vestager skal lede det digitale Europa

Klikk for stort bildeMargrethe Vestager. Foto: Jennifer JacquemartDet har ikke bare vært lokalvalg i hjemtraktene. I Brussel jobber institusjonene på spreng med å få på plass en ny Kommisjon etter årets valg og Norden er godt representert.

Europakommisjonens valgte leder, tyske Ursula von der Leyen, godkjente i går listen over innstilte kommissærer, som Det europeiske råd har sendt henne.

Dette skjer etter en rekke samtaler som von der Leyen de siste ukene har hatt med personene som medlemslandene har nominert som kommissærkandidater.

Norden godt representert

Listen over von der Leyens utvalgte ble i dag publisert i en pressemelding fra Kommisjonen. Listen inneholder blant andre danske Margrethe Vestager, Jutta Urpilainen fra Finland og svensken Ylva Johansson.

Dette er alle rutinerte politikere fra de tre nordiske EU-landene.

Margrethe Vestager fikk ikke jobben som Kommisjonens president, men er innstilt som visepresident. Hun har tidligere erfaring som Danmarks finansminister og EU-kommisær for konkurransepolitikk i Juncker-kommisjonen.

Van der Leyen annonserte i en pressekonferanse i dag at Vestager skal stå i spissen for det digitale Europa

Jutta Urpilainens har erfaring som leder for de Finlands sosialdemokratiske parti fra 2008 til 2014 og som finansminister i Finland fra 2011 til 2014 i tillegg har hun jobbet som spesialutsetning til Etiopia. Urpilainen vil ha ansvaret for «internasjonale partnerskap».

Ylva Johansson har lang fartstid som politiker for svenske Socialdemokraterna og har blant annet vært utdanningsminister og sosialminister. Johansson har fått tildelt ansvaret for såkalte innenriksspørsmål som EUs grensekontroller, kriminalitetsbekjempelse og antiterror.

Skrittene fremover

Fortsatt må kommissærkollegiet godkjennes av Europaparlamentet - utenom von der Leyen som fikk bekreftet sin stilling i juli.

Dette innebærer blant annet at det skal gjennomføres høringer av de innstilte kandidatene i de relevante parlamentskomitéene etterfulgt av en godkjenning fra Europaparlamentet.  

Løpende oppdateringer finner du her

 

Klikk for stort bilde