NSPA på dialogmøte med EU-kommissær Karmenu Vella

NSPA på dialogmøte med EU-kommissær Karmenu Vella

Klikk for stort bildeFra venstre: Trond Haukanes, Andreas Østhagen, Gunnar Kværnenes, Karmenu Vella, Sven-Roald Nystø, Erica Mattsson, Juha Ala-Mursula, Anne Husebekk, Kristiina Jokelainen, Maria Stenberg

Europakommisjonen ønsker å investere i Arktis, men vil sikre seg valuta for pengene. Arctic Stakeholder Forum, der Nord-Norges Europakontor er aktivt med, skal bidra til at EU-midler blir brukt på en smart måte.

Det var ingen ledige seter i kommunestyresalen i Tromsø da Nord-Norges Europakontor sammen med NSPA og Europakommisjonen inviterte til et dialogmøte om EUs investeringer i den arktiske regionen mandag denne uka. Karmenu Vella, som er EUs kommissær for fiskeri, miljø og maritime saker åpnet møtet, og hørte nøye på innlegg om hvordan NSPA ønsker at EU skal bruke penger i regionen.

 

Juha Ala-Mursula ved BusinessOulu representerte et grenseoverskridende initiativ Arctic Europe, der byene Oulu, Rovaniemi, Tromsø, Alta, Kemi-Tornio og Luleå er medlemmer. I følge Ala-Mursula har den europeiske arktiske regionen investeringspotensial på 195,35 milliard euro, og EU bør støtte regionen i å realisere det potensialet.

 

Investere i kunnskap er å investere i framtiden var ett av hovedpoengene av Anne Husebekk fra UiT- Norges Arktiske Universitet, som representerte et nylig etablert universitetsnettverk Joint Arctic Agenda. Nettverket ønsker å satse på energi, grønn gruvedrift og helse.

 

Innovative helsetjenester, spesielt innen e-helse, ble løftet fram også av Maria Stenberg fra Norrbotten. I tillegg understrek hun hvor stor betydning EU-programmer har i NSPA-regionene med grisgrendte strøk og lange distanser. Kristiina Jokelainen, som presenterte Lapplands arktiske spesialiseringsstrategi, poengterte at for å kunne utnytte de mulighetene som EU tilbyr, må regionene nå ut mot EU, bli kjennt med systemene og delta aktivt i EU-programmer.

 

Klikk for stort bilde

 

Utvikling av turisme i den europeiske delen av Arktis var hovedfokus da Erica Mattsson tok ordet. Hun er direktør ved Swedish Lapland Visitors Board som sammen med sine norske og finske søsterorganisasjoner driver et Interreg Nord -prosjekt Visit Arctic Europe. Mattsson, som flere andre innledere, løftet fram investeringer i transportinfrastruktur mellom øst og vest.

 

Gunnar Kvernenes ved Innovasjon Norge Arktis hadde innspill til hvordan EU-programmer, som gir ut EU-midler, kunne bedres. De fleste prosjektene i Horisont 2020 er ledet av universiteter og forskningsinstitusjoner, og derfor ønsker Innovasjon Norge at utlysninger i Horisont 2020 blir bedre tilpasset til næringslivets behov, slik at særlig SMBer får bedre muligheter til å delta i europeiske FoU-prosjekter.  

 

Støtte fra EU er også spesielt viktig for utvikling av samiske samfunn, i følge Sven-Roald Nystø fra Árran Lulesami senter, og dermed bør EU prioritere samiske språk, institusjoner og næringsliv.

 

Komissær Vella var veldig fornøyd med innspill han fikk under møtet, og ved avslutning understrek at EU skal investere i utvikling i Arktis, men bare hvis den er 100 prosent bærekraftig.

 

Møtet i Tromsø gir innspill til en konsultasjon om EU-investeringer i Arktis som NSPA koordinerer i sine 14 medlemsregioner på oppdrag fra Europakommisjonen. Du kan lese mer om Arctic Stakeholder Forum og konsultasjonsprosessen her. Nord-Norges Europakontor skal arrangere et nytt møte i Kirkenes den 8. februar (meld deg på her), og det blir også mulighet til å sende skriftlig innspil til oss på Europakontoret. Har du spørsmål, ta gjerne kontakt med Kiira (kiira.keski-nirva@northnorway.org).