Nordnorske elever utvekslet forretningsideer i Belgia

Nordnorske elever utvekslet forretningsideer i Belgia

F.v. Isak Sveen, Benjamin Vikene, Simone Barlien Olsen og Sandra Rødberg. I bakgrunnen: Nils Kristian Sørheim Nilsen. Foto: Anna Kummervold Nilsen - Klikk for stort bildeF.v. Isak Sveen, Benjamin Vikene, Simone Barlien Olsen og Sandra Rødberg. I bakgrunnen: Nils Kristian Sørheim Nilsen. Foto: Anna Kummervold NilsenFire elever fra Alta vgs fikk reise til Belgia for å kjempe om gjeve priser gjennom EU-finansiert prosjekt. I panelet satt et kjent fjes.

Intervju utført og skrevet av Anna Kummervold Nilsen

Forrige uke var fire elever og to lærere fra Alta videregående skole på besøk i den lille byen Aywaille, som ligger like utenfor Liege. Finnmarkskolen deltar nemlig i Erasmus-prosjektet T&TES med videregående skoler fra Küsel i Tyskland, Nimes i Frankrike, Boden i Sverige og Aywaille i Belgia.

I løpet av prosjektperioden (2018-20) samles elever og lærere fra hver skole en gang i hvert deltakerland. Skolene mottar 1,4 millioner kroner fra Europakommisjonen for å dekke utgifter. Formålet med prosjektet er å fremme ungt entreprenørskap og idéutvikling gjennom internasjonalt samarbeid.

Under oppholdet i Belgia arbeidet elevene spesielt med å utforme kreative forretningsløsninger som fremmer bærekraftig turisme.

– Veldig lærerikt

– Det var veldig lærerikt. Vi lærte å bruke en business model canvas, som det kalles, for å komme på smarte ideer og å starte opp en bedrift, sier Benjamin Vikene.

Sammen med sine medelever, Simone Barlien Olsen, Sandra Rødberg og Isak Sveen, tilbrakte han en skoleuke i den belgiske byen Aywaille som, med sine 11 000 innbyggere, er omtrent halvparten så stort som Alta.

I tillegg til et informativt faglig opplegg fikk elevene også oppleve lokal kultur og utforske spennende attraksjoner.

– Vi har blant annet vært på safari, besøkt en grotte og en nedlagt butikk. På onsdag hadde vi en veldig hyggelig samling med alle de belgiske, franske, svenske og de tyske elevene, sier Vikene.

Dette er prosjektet:

  • Prosjektnavn: T&TES – Train and Teach Entrepreneurial Spirits
  • Videreføring av tidligere partnerskap og prosjekt kalt EFREC fra 2014-16. Samme skoler involvert.
  • Prosjektperiode fra januar 2018 til og med høsten 2019
  • Tildelt støtte: 1,4 millioner kroner per år - fordelt på deltakerskolene
  • Prosjektkategori: KA2 – Strategisk partnerskapsprosjekt (ekstern lenke: SIU)

Direktøren satt i panelet

Torsdag var siste dag av samlingen, og var forbeholdt presentasjoner. Her fikk elevene legge frem sin «business case» foran et panel bestående av inviterte gjester. En av disse var Nord-Norges Europakontors direktør, Nils Kristian Sørheim Nilsen.

Med sin lange fartstid i næringslivs- og innovasjonsbransjen ble Nilsen attpåtil utpekt til leder av panelet.

– Det var litt av en overraskelse. Jeg ble egentlig invitert av Bjørn Inge Andreassen for å overvære arrangementet og bli kjent med prosjektet, så det var veldig gøy å bli såpass inkludert, sier Nilsen.

Panelets oppgave besto av å dele ut priser i tre forskjellige kategorier. Disse var «beste prosjekt», «beste selger» og «juryens spesialpris». NNEO-direktøren ble positivt overrasket over forretningsideene og deltakerne – og da særlig de nordnorske elevene.

– De var utrolig flinke til å selge ideene sine sammenlignet med de andre. Man merker at det gjøres en veldig god jobb i det norske skolesystemet med tanke på presentasjoner og muntlig uttrykningsevne. De oste av rutine, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet ...

F.v. F.v. Tomm Johansen, Benjamin Vikene, Isak Sveen, Sandra Rødberg, Simone Barlien Olsen, Bjørn Inge Andreassen og Nils Kristian Sørheim Nilsen. Foto: Anna Kummervold Nilsen - Klikk for stort bildeF.v. F.v. Tomm Johansen, Benjamin Vikene, Isak Sveen, Sandra Rødberg, Simone Barlien Olsen, Bjørn Inge Andreassen og Nils Kristian Sørheim Nilsen. Foto: Anna Kummervold Nilsen

Anbefaler europeisk samarbeid

Etter at dagen var omme kunne Alta-elevene senke skuldrene etter en vel gjennomført skoleuke. Vikene mener andre nordnorske skoler også bør søke om europeiske prosjektsamarbeid gjennom Erasmus+.

– Det er rett og slett veldig trivelig og lærerikt! Vi får nye venner og koser oss på kveldene, og så får vi jo besøkt et nytt land, sier han. Medelevene nikker unisont og smiler bredt.

Avdelingsleder og reisekompanjong Bjørn Inge Andreassen var ansvarlig for Altas søknad. Han anbefaler andre skoler å se på mulighetene der ute og å finne gode samarbeidspartnere.

– Søknadsprosessen er omstendelig. Det krever litt arbeid, men så lenge man holder seg til programguiden og satsningsområdene krever det ikke mer enn seriøse samarbeidsskoler og god tid for å utforme søknaden, sier Andreassen.

Nordlys og hundesledetur

Aywaille var bare andre stopp for elevene i nåværende prosjektperiode. Den første samlingen fant nemlig sted i Alta i januar.

Hva syntes elevene fra Tyskland, Belgia, Frankrike og Sverige om Alta?

– At det var djevelsk kaldt, og at de ikke kunne tenke seg å bo der oppe på grunn av kulda, sier Isak Sveen og ler, før han legger til:

– Men de elsket hundesledekjøring og nordlyset. De syntes det var unikt.