Nesten tre millioner erasmus+-kroner til Nord-Norge

Nesten tre millioner erasmus+-kroner til Nord-Norge

Klikk for stort bildeTallene fra Erasmus+ støtten i 2018 har kommet. Til sammen fikk Nordland-, Troms- og Finnmark Fylkeskommune hele 286 326 euro, eller nesten 3 millioner norske kroner.

Klikk for stort bildeI 2018 ble 104 av 211 norske søknader innvilget, og det ble til sammen delt ut 3 295 841 euro. Totalbudsjettet til Erasmus+ for 2018 var på hele 2 490,9 millioner euro, som skulle fordeles på alle medlemslandene.

Erasmus+ er EUs program for utdanning, opplæring og sport for ungdom mellom 13-30.

Nordland på femteplass i Norge

17 av de 18 norske fylkene søkte om støtte i fjor, og av de 104 godkjente søknadene var 14 av disse fra Nord-Norge, der Troms og Finnmark begge fikk innvilget 2 prosjekter.  Nordland Fylkeskommune fikk totalt 10 prosjekter godkjent, og er dermed nummer fem på listen.

Øverst på listen ligger Oslo med 16 prosjekter, mens Sogn og Fjordane har flest prosjekter i forhold til innbyggertall. Det var allikevel Vestfold som stakk av med flest prosjektmidler av de norske fylkene

Bekjemper ekstremisme med EU-støtte» for eksempel

De nordnorske prosjektene som fikk innvilget støtte var av typen gruppeutveksling, ungdomspolitiske møter, frivillig arbeid og opplæring for ungdomsarbeidere. Mest pengestøtte gikk til «IT projects and digitalization» fra Hadsel kommune i Nordland fikk cirka 38 000 euro.

«K(no)w Extremism» fra TERRAM PACIS fra Troms fikk nesten 35 000 euro, som var det nest største beløpet i regionen. Her jobbes det for å øke ungdomsarbeideres kunnskap, holdninger og evne til å håndtere ekstremisme. De jobber for å forhindre og bekjempe voldelig ekstremisme og radikalisering gjennom konkrete tiltak i lokalsamfunnet. I tillegg fokuserer de på å styrke sivilsamfunnets rammeverk mot diskriminering, radikalisering, ekstremistisk vold og ekstremistiske fortellinger.

Prosjektet «CLUE TO INCLUSION» fra Hordaland fylkeskommune fikk mest støtte, med hele 172 471 euro. Prosjektet er et samarbeid mellom Norge, Finland, Spania og Nederland, og fokuserer på å utvikle nye læringsmetoder for å hindre frafall innen yrkesfag.

Fra Italia og Irland til Alta

I oktober i fjor samlet 37 ungdom seg på ungdomsklubben Bootleg i Hammerfest, for en ukes utveksling og delta på prosjektet «Into the North». Søknaden om støtte kom fra ungdomstjenesten i Hammerfest kommune, og er en av de to søknader sendt fra Finnmark fylkeskommune.

Ungdommene som var med på prosjektet kom fra Italia og Irland, for en utvekslingsuke i Norge med fokus på miljø. Gjengen dro til både Melkøya og Slettnes, der de fikk være med på strandryddig og foredrag av alt fra pantesystemet i Norge til kjøttindustrien.

Se liste over de norske prosjektene her.

Mer fakta om Norge og Erasmus+.