Møtte nyvalgte politikere i Strasbourg

Møtte nyvalgte politikere i Strasbourg

Klikk for stort bilde– Vi har en stor jobb med å gjøre vår landsdel kjent for så mange som mulig, sier Nils Kristian Sørheim Nilsen ved Nord-Norges Europakontor.

Den første uka i juli møttes for første gang det nyvalgte Europaparlamentet. Over 60 prosent av europaparlamentsmedlemmene (MEP) er nye medlemmer. Nord-Norges Europakontor var til stedet for å hilse på noen av de nye politikerne. 

Én av de nye MEPene som derimot allerede kjenner vår landsdel godt, er svenske Erik Bergkvist, som har vært svært aktiv i NSPA-nettverket i sin rolle som regional svensk politiker. Han var inntil nylig regionråd ved Region Västerbotten.

 

Finne venner som forstår oss

– Det er kun to MEPer fra NSPA-området. Den andre er Elsi Katainen fra Finland. Det gjelder å ha god kontakt med de som er kjent med nordnorske forhold og knytte kontakt med andre politikere som er interessert i nordområdene, sier Torjus Kleiven Kandal som har fulgt valget tett fra kontoret.

– Vi møtte mange MEPer som er, eller potensielt ønsker å bli, interessert i nordnorske og arktiske spørsmål. Det er viktig å finne gode allierte som forstår våre forhold når de skal ta beslutninger som angår Nord-Norge, sier Torjus videre.

Hør også Torjus kommentere kampen om toppjobbene i EU-institusjonene på NRK P1-programmet Her&Nå som ble sendt tirsdag 2. juli.

Stor oppslutning

Det var i mai at EU-borgerne gikk til valgurnene for å avgi sin stemme i europaparlamentsvalget.

Her er noen av resultatene fra valget som det er verdt å legge merke til.Klikk for stort bildeHer har Europaparlamentet akkurat valgt David-Maria Sassoli som ny president av Europaparlamentet Torjus Kleiven Kandal

 • Den kanskje største overraskelsen var den høye valgoppslutningen. Hele 51 % av de stemmeberettigede stemte, mot rundt 42 % for fem år siden. I Øst-Europa er oppslutningen fortsatt lav, selv om mange av landene hadde stor framgang.
  • Belgia høyeste oppslutning - 89 prosent
  • Slovakia laveste oppslutning - 23 prosent
  • Spania, Romania og Polen opplevde særdeles imponerende økninger
 • Årsaken er nok at mange EU-saker de siste årene engasjerer – særlig miljø, innvandring og Brexit.
 • Over 60 prosent er nye europaparlamentarikere, mens resten er gjenvalgt
 • Vinnere er miljøpartier, liberale og høyrepopulister
 • Tapere er de to store etablerte partier EPP og S&D
 • Det er én politiker som er valgt inn fra Midt-Sverige og én politiker fra Midt-Finland, altså innafor NSPA-området. Ellers er det ingen andre fra nord.
 • Siden Brexit ikke er gjennomført ennå, gjennomførte de valget i Storbritannia. De 73 politikerne vil være i parlamentet inntil Brexit skjer.

Lek og lær på EUs egne valgsider