− Man kan ikke snakke om Arktis uten å snakke om de som bor der

− Man kan ikke snakke om Arktis uten å snakke om de som bor der

Klikk for stort bildeEU-hovedstaden ble denne uken presentert et spekter av følelser og hverdager i Arktis da kortfilmkvelden Arctic Shorts gikk av stabelen. Den nordnorske kortfilmen «Hæstkuk» ble godt mottatt av de rundt tre hundre publikummerne som var tilstede.

Martha Otte, leder av Tromsø internasjonale filmfestival (TIFF) åpnet kvelden ved å snakke om hvor viktig det er å løfte frem kultur fra nordområdene, og hvordan kunsten kan føre folk nærmere hverandre på kryss og tvers av landegrenser.

− Vi kan ikke snakke om det som skjer i Arktis uten å snakke om folkene som bor i der, innledet hun og fortsatte: − Og der det er folk, er det kunst og kultur. Det skal vi vise frem i kveld.

Kvelden er et resultat av samarbeid mellom Nord-Norges Europakontor og partnere fra blant annet NSPA-nettverket og International Polar Fondation, og fungerte som en oppvarming til neste ukes Arctic Futures Symposium, Brussels største Arktis-konferanse. Her vil flere fra arktismiljøet komme sammen for å diskutere fremtiden i nordområdene.

Se programmet til kommende Arctic Futures Symposium her.

Hæstkuk
Det norske bidraget for kvelden var filmen Hæstkuk som er regissert av Bodøværing Aasne Vaa Greibrokk. Den handler om Dagne (13), som opplever mestring og selvstendighet i stallen. Hun og de andre hestejentene måler styrke ved å tøyle de sterke hestene. Innad i gjengen ligger en forventing om hva som venter dem i voksenlivet. Når den 34 år gamle hovslageren kommer til stallen blir uklare forestillinger fort til en brutal virkelighet.

Les mer om filmen her.

Klikk for stort bildePaneldebatten etter filmvisningen. Foto: Torjus Kleiven KandalBedre enn Hollywood 
Filmvisningen ble etterfulgt av en paneldebatt hvor temaet likestilling på filmfeltet trukket frem. Filmskaper Inuk Jørgensen fra Grønland og Odile Joannette fra Canada konkluderte begge med at kvinner har blitt mer aktive i filmmiljøene de selv er en del av.

− Sammenlignet med Hollywood eller øvrig vestlig filmindustri er Grønland en kjempesuksess på likestillingsfeltet, sa Jørgensen, før han fortsatte:

− Og det kan selvfølgelig ha noe å gjøre med at filmindustrien er så fersk på Grønland.                              

Joanette fortalte at hun lenge hadde jobbet for å løfte flere kvinner inn i filmindustrien i Canada, og at de nå begynner å se resultater.

− Tidligere var kvinneandelen i filmbransjen hos oss på omtrent 30%, men nå er kvinnene nesten i flertall. I tillegg har flere og flere urfolkskvinner blitt mer og mer involverte i filmskapingen, noe som er viktig når det lages filmer i og om nordområdene, avsluttet hun.

Se programmet til Arctic Shorts her