Lofotlærlinger i Brussel: – En vinn-vinn-situasjon

Lofotlærlinger i Brussel: – En vinn-vinn-situasjon

Klikk for stort bildeSander (20) og Sindre (25) trives godt som lærlinger i Brussel Andreas Knutson Det sier daglig leder Jeremy Hillegeer ved Thon Hotel Bristol Stephanie om å ha Lofoten-lærlinger på utveksling i Brussel

I februar har lærlingene Sindre Ristesund Støylen (25) og Sander Rones (20) fått muligheten til å utveksle seks uker fra Svolvær til Brussel.

Resepsjonistlærling Sindre har fått jobbe ved Thon Hotel Bristol Stephanie, mens kokkelærling Sander har jobbet på Thon Hotel EU.

Nye utfordringer

Sindre, som tidligere har erfaring som en av tidenes yngste bussjåfører på Sunnmøre, ønsket seg nye utfordringer og fikk lyst til å søke på utvekslingsoppholdet. Han ble overrasket over hvor raskt prosessen gikk:

– Det var en kjapp prosess med et par telefonintervjuer og plutselig var jeg klar for å jobbe i Brussel.  

Sunnmøringen sier selv at han lærer mye. Blant annet er det noen kulturforskjeller.

– Det ble et lite sjokk for lederne da jeg bare gikk inn på kontoret for å ta en prat sånn som man gjør i Norge.

Narvikværing og kokkelærling Sander syntes også at overgangen ble litt brå:

– I begynnelsen ville jeg egentlig hjem, men jeg kom meg raskt til rette. Vi har til og med hatt personalfest med hele Thon hvor alle kledde seg ut. Kokken gikk selv utkledd som cowboy.

På fritiden har lærlingene også fått tid til å nyte belgiske spesialiteter som pommes frites.

Alt inkludert

Det var et møte mellom områdedirektør i Thon Hotels i Benelux-landene, Nils Hauge og direktør ved Nord-Norges Europakontor, Nils Kristian Sørheim Nilsen, som ble startskuddet for utvekslingen.

 – Hauge ønsket norske lærlinger velkommen i Brussel og vi spilte ballen videre til skoleeierne i Nord-Norge, forteller Sørheim Nilsen.

Det var Tor Magne Andreassen i Nordland fylkeskommune som var først på ballen. Kort tid etterpå kunne lærlingene reise gjennom EUs utdanningsprogram Erasmus+. Lærlingene får dermed stipend til å klare seg selv under oppholdet, mens Thon tilbyr overnatting.

Vinn-vinn

Både ledelse og lærlinger er enige om at selv innenfor samme konsern, så er kulturforskjellene store. De er enige om at i reiselivsbransjen drar man nok ekstra nytte av utveksling.

– Jeg vil nok ha lært mye når jeg ser tilbake. Det er mange inntrykk å fordøye, slår Sindre fast.

Både Nordland fylkeskommune og Thon ønsker nå å videreføre ordningen slik at flere lærlinger får utenlandserfaring i en av de mest internasjonale bransjene i verden.

Klikk for stort bildeJeremy Hillegeer ønsker flere internasjonale lærlinger velkommen Andreas Knutson