Kroatia skal lede Europas ministere

Kroatia skal lede Europas ministere

Klikk for stort bildeFra venstre: Europaparlamentets president David Sassoli og statsminister i Kroatia Andrei Plenkovic Dalibor Urukalovic/PIXSELL/EU2020HR EUs ferskeste medlemsland vil gjøre Europa sterkere i en turbulent tid

I det neste halvåret skal Kroatia ha formannskapet i Rådet for Den europeiske union også kjent som «Ministerrådet». Landet overtar dermed stafettpinnen fra Finland. Dette er første gang Kroatia som ble medlem av EU i 2013 har formannskapet.

Les mer om Ministerrådet her

Ambisiøse mål i en turbulent tid

Kroatia tar over styringen midt i en turbulent tid. Forhandlingene om EUs budsjett går på overtid og Brexit gjør at EU mister en netto bidragsyter som gjør pengepotten mindre samtidig som EU ønsker å oppnå mer.

Kroatias strategi legger seg tett opp til EUs agenda for 2019-2024 og von der Leyen-kommisjonens prioriteringer. Fire overordnede prioriteringer fremheves:

  • Et Europa som utvikler seg
  • Et Europa som forbinder
  • Et Europa som beskytter
  • Et Europa som har global innflytelse

De neste seks måneden vil Kroatia dermed jobbe for en bærekraftig og jevnere økonomisk utvikling i unionen, samtidig skal budsjettet på plass. Økt innsats for å få på plass et velfungerende og sikkert 5G-nett skal øke EUs konkurranseevne. Europeere skal også beskyttes mot desinformasjon og valgpåvirkning.

EØS-midlene knytter Norge og Kroatia sammen

Siden Kroatia ble EU-medlem, har de mottatt EØS-midler. Det styrker norsk-kroatisk samarbeid på en rekke områder som utdanning, innovasjon, næring, justis og energi.

Midlene gir norske aktører muligheten til å finne seg kroatiske partnere og motta økonomisk støtte for å realisere prosjektene sine.

Les mer om EØS-midlene her

Det neste halvåret blir etter alt å forvente en innholdsrik periode for EU og Kroatia. Du kan følge med på formannskapets nettside for flere oppdateringer.

Les Utenriksdepartementets artikkel her