– Intet mindre enn fantastisk for Bodø og Nordland.

– Intet mindre enn fantastisk for Bodø og Nordland.

Klikk for stort bildeFoto: Bodø kommuneDet uttalte fylkesrådsleder Tomas Norvoll etter at det i går ble kjent at Bodø blir utnevnt som europeisk kulturhovedstad i 2024. Mens Norvoll og Bodø-ordfører Ida Pinnerød holdt fortet i Nordlandshovedstaden, ble vinnerbyen annonsert fra Brussel med en smånervøs prosjektgruppe for Bodø2024 tilstede.

 I finalerunden konkurrerte Bodø mot byene Banja Luka og Mostar i Bosnia-Hercegovina, som også hadde blitt prekvalifiserte. Trolig var arktis-dimensjonen viktig for at Bodø trakk det lengste strået.

Første arktiske kulturhovedstad

For første gang blir en by nord for polarsirkelen europeisk kulturhovedstad, noe som Norvoll trekker frem som et sentralt element for søknaden.

 – EUs interesse for og fotavtrykk i Arktis blir stadig større. Bodø2024s søknad med vekt på vår arktiske beliggenhet har i så måte truffet svært godt. Han legger til at selv om Bodø er utpekt til å være Europeisk Kulturhovedstad, vil også andre byer og tettsteder i Nordland fylke være med på prosjektet.

Samtidig understreker Norvoll viktigheten av at Nordland nå kan være med på å bygge bro i Europa, basert på kulturelt samarbeid.

Klikk for stort bilde   En ekte lagseier

Sammen med hundrevis av andre oppmøtte utenfor Stormen bibliotek i Bodø kunne en stolt Pinnerød se at Bodø nådde helt opp i juryen direkte strømmet fra Brussel.

– Dette er en ekte lagseier, som ikke har vært mulig uten alle de som har bidratt fra alle mulige hold. Veldig mange har et avtrykk i arbeidet som er gjort. Derfor er det også ekstra artig å hale i land denne seieren nå, sier Pinnerød.

Nordområdeprosjekt av dimensjoner

Norvoll uttaler videre at det er det største nordområdeprosjektet noensinne. Faktisk så er dette vårt største nordområdeprosjekt noen gang.

– Med de opplevelsene vi skal skape sammen, får vi venner og samarbeidspartnere som vil åpne dører for oss på et senere tidspunkt. Det kommer til å få stor betydning for oss i framtiden når vi skal ta nye steg ut i verden, eksempelvis skape nye internasjonale arrangement, møteplasser og europeiske prosjekter.

Viktig urfolksdimensjon

Norvoll er også svær stolt over den klare urfolksdimensjonen i Bodø2024.

–Jeg tror ingen byer har markert dette så sterkt som oss noen gang, og Sametinget er en helhjertet støttespiller for Bodø og Nordlands arbeid for å bli kulturhovedstad. Jeg er sikker på at Bodø2024 i vil lykkes som fødselshjelper for spennende kulturprosjekter i skjæringspunktet mellom samisk og europeisk kultur.

 

Pressemeldinger fra Nordland fylkeskommune og Bodø kommune finnes her og her