Historisk stiftelse for Arktis etablert

Historisk stiftelse for Arktis etablert

Klikk for stort bildeFoto: Kirsti MethiI dag signerte elleve arktiske byer under på stiftelsesdokumentet som formelt etablerer samarbeidet mellom ordførere i Arktis kalt Arctic Mayors’ forum. Av initiativtakerne er Tromsø kommune, en av Nord-Norges Europakontors samarbeidspartnere.

Arctic Mayors’ Forum ble i dag formelt stiftet i Akureyri på Island, og er den første organisasjonen som samler de nordligste byene fra alle de arktiske landene til en felles og koordinert innsats. Forumet vil gi en stemme til folk i Arktis og være en plattform for å fremme våre felles interesser for en bærekraftig utvikling av området, står det i en pressemelding fra forumet.

Klikk for stort bildeFoto: Kirsti MethiArctic Mayors’ Forum vil fokusere på å identifisere felles interesser, utveksle erfaringer rundt arktisk samfunnsutvikling, bidra med lokal kunnskap, samt fremme felles interesser i dialog med nasjonale, regionale og internasjonale organer.

Ordfører i Akureyri, Ásthildur Sturludóttir, ble utpekt som forumets første leder.

Det er en stor ære for meg å vær en del av dette. Jeg ser frem til å samarbeide med mine arktiske kolleger for å styrke vår stemme, sier Sturludóttir i en pressemelding.

Et historisk øyeblikk

Arctic Mayors' Forum startet i Fairbanks i 2017, men ble i dag formelt stiftet på Island.

Dette er et historisk øyeblikk. Aldri før har ordførere og lokalledere fra alle de arktiske landene kommet sammen for å promotere fellesinteressene for sine lokalsamfunn, sier ordfører i Rovaniemi, Finland, Esko Lotvonen. Tromsøordfører Kristin Røymo er glad for at lokallederne nå finner sammen.

For at lokalsamfunn skal bli hørt er det viktig at forumet tar plass ved bordet der arktiske utfordringer diskuteres. Forumet kommer derfor til å jobbe for å bli observatør i Arktisk Råd, sier Røymo.

Organisasjonen er åpen for alle kommuner eller lokalsamfunn i Arktis som ønsker å bli medlem. Forumet vil igjen møtes i Tromsø, i forbindelse med Arctic Frontiers 2020.

Les pressemeldingen på engelsk her.

 

Disse signerte stiftelsesdokumentet i dag:    

Sermersooq, Grønland 

Akureyri, Island

Iqualuit, Canada

Anchorage, Alaska

Tórshavn, Færøyene

Tromsø, Norge

Rovaniemi, Finland

Oulu, Finland 

Arkhangelsk, Russland

Bodø, Norge

Kemi, Finland