Fremtiden til den blå planeten

Fremtiden til den blå planeten

Klikk for stort bildeTidligere denne uken arrangerte Europaparlamentet i samarbeid med Europakommisjonen en konferanse om havet. Lettere sagt havets fremtid, hvilken jobb som er gjort og hvilken jobb vi har foran oss.

Rene og sunne hav rykker stadig høyere på EUs agenda og denne ukens store konferanse med flere hundre deltagere er et bevis på det.

High-level conference on the future of oceans, ble arrangert 19. februar i lyset av rapporten «Improving international ocean governance». Denne rapporten er den første som er publisert siden arbeidet for en felles havpolitikk startet to år tilbake.

Rapporten består av 3 pilarer

  1. forbedring av det internasjonale rammeverket for havet
  2. redusere presset på havet og lage muligheten for bærekraftig «blå» økonomi»
  3. styrke internasjonal forskning og data innsamling om havet.

Siden arbeidet startet i 2016 har over 50 prosjekter blitt satt i gang, der noen allerede er klare og resten vil fortsette utover 2019. Det har frem til nå blitt investert 590 millioner euro i arbeidet med utformingen av internasjonal havforvaltningspolitikk. I tillegg er hele 500 millioner euro gått til marin forskning gjennom Horizon 2020, EU sitt program for forskning og innovasjon.

Blå og grønn går hånd i hånd

Kommissær for miljø, maritime saker og fiskeri, Karmenu Vella, påpekte under tirsdagens konferanse hvor viktig havet er for oss mennesker. Han sa blant annet at «Havet utgjør 70 % av planeten, og absorbere 25 % av de globale CO2-utslippene».

Han fremhevet viktigheten EU sin rolle for å håndtere de utfordringene havet nå står overfor. Han understrekte så at arbeidet mot klimaendringer, forurensning, tap av biologisk mangfold og overfiske må fortsette.

Klikk for stort bildeDen tyske europaparlamentarikeren Gesine Meißner påpekte også at "Europa er et maritimt kontinent. Å løse maritime problemer betyr ikke bare miljøvern, men også økonomi og samfunn. Vi må alle bidra til å beskytte våre hav"

Den unge generasjonen

Konferansen var delt opp i 3 panel som fokuserte på

  • Utarbeide et globalt forvaltningsregime for havet
  • Hvordan oppnå sunne og rene hav
  • Bærekraftig blå økonomi og redusere belastningen på havet.

Flere fremhevet viktigheten av samfunnsengasjementet rundt temaet og viste til demonstrasjonene som man nå ser rundt om i verden.

Europaparlamentets president, Antonio Tajani, sa i forkant av konferansen at «Europaparlamentet ønsker å gi et øyeblikkelig svar til de millionene av unge mennesker som har tatt gatene for å rette oppmerksomhet mot klimaendringer. Vi er med dere.»

Det legges ikke skjul på at det er den unge generasjonen som har en stor jobb i møte, men det fremheves at det er en generasjon som er både handlekraftig og bestemt.

Ungdommen var også representert under konferansen. Nele Van Hoyweghen, fra FN sin youth delegasjon for bærekraftig utvikling og det Nederlands talende ungdomsrådet i Belgia, snakket om hvordan politikerne må ta ansvar og at dette er noe som skjer her og nå. Mens Sebastien Willemart, som representerte det fransk talende ungdomsrådet i Belgia, understrekte hvordan man må ta grep og sette seg enda større mål som kan gjøre store forskjeller.

Les mer om High-level conference on the future of oceans her