Fra vindkraft til hydrogengass i Berlevåg med EU-finansiering

Fra vindkraft til hydrogengass i Berlevåg med EU-finansiering

Klikk for stort bildeVindkraft i Varanger– Jeg håper dette kan være starten på et industrieventyr i Øst-Finnmark, sier Berlevågsordfører Rolf Laupstad til iFinnmark.

EU går inn med 50 millioner kroner til finansiering av det som kan bli et industrieventyr, i Berlevåg i Finnmark. Prøveprosjektet, som har planlagt oppstart i høst, skal omgjøre vindkraft til hydrogengass.

Med SINTEF i spissen for prosjektet, har de også med seg en rekke aktører fra Frankrike, Belgia, Spania og Italia. Målet for prosjektet er å utvikle og teste teknologi for hydrogenproduksjon fra vindkraft.

Kanskje de beste vindforholdene i verden

– Varanger Kraft ligger i et område som antakeligvis har en av de beste vindforholdene i verden. Vi har jobbet i flere år med å kunne utnytte denne ressursen, og er glade for å ønske våre nye partnere i Haeolus-prosjektet velkommen om bord. Vi har høye forventninger, uttalte direktør i Varanger Kraft AS, Terje Skansen, i en pressemelding fra Haeolus.

Prosjektet, Haeolus, planlegger å bygge verdens største fjernstyrte hydrogenvind-anlegg. SINTEF gjennomførte et forstudie i Berlevåg i 2016 og 2017, finansiert av Berlevåg kommune selv. Studiet var bakgrunnen for søknaden som ble sendt inn til EUs Horisont 2020.

Også forretningsutvikler i Varanger Kraft, Christian Bue, mener at vindressursen i Varanger er i verdensklasse.

– Vi er overbevist over at hydrogen på sikt vil ha en stor bit av energikaka når vi skal over på et grønnere samfunn, spesielt innen tungtransport og industri, sier Bue til iFinnmark.

EU gir mulighet til vekst i Berlevåg

Bue sier at målet om et industrieventyr i Berlevåg absolutt er realistisk.

– Det skal sies at det er veldig mange skritt å ta på den veien, men vi ser også det som et endelig mål. Det er mange som bruker hydrogen i sine prosesser, og dette kan knyttes opp mot annen industri. 

Prosjektet, som er satt til å vare ut 2021, får ordfører i Berlevåg til å se lyst på fremtiden.

– Om man kan bruke hydrogen til å lage noe her, vil det skape mer aktivitet i Berlevåg, sier Laupstad.

Kommunen legger nå til rette for å utnytte prosjektet for vekst i Berlevåg, og håper at det med en kommunal infrastruktur for hele familien, vil bidra til en oppsving.