Finnmark har overtatt formannskapet i Barentssamarbeidet. Her er prioriteringene

Finnmark har overtatt formannskapet i Barentssamarbeidet. Her er prioriteringene

Klikk for stort bildeBarentssamarbeidet fyller 25 år i 2018. De neste to årene skal Finnmark stå i front for et sterkt internasjonalt og regionalt samarbeid i nordlige strøk.

I høst overtok Finnmark formannskapet i Barents Regionråd fra finske Kainuu. Det regionalpolitiske samarbeidet mellom de nordligste fylkene i Norge, Sverige, Finland og nordvestlige Russland skal dermed ledes av Finnmarks fylkesordfører, Ragnhild Vassvik, de neste to årene. 

 

Under regionrådsmøtet i Arkhangelsk 18. oktober ble medlemsfylkene enige om en felles uttalelse som konstaterer viktigheten av Barentssamarbeidet for utviklinga av Arktis.

Banker hjertet ditt for Barentssamarbeidet? Da kan denne muligheten for studenter og unge være noe for deg.

Finnmark fylkeskommune la også frem sine prioriteringsområder for det kommende formannskapet under regionrådsmøtet. Disse er kontinuitet, økonomisk utvikling, miljøvern, transport og infrastruktur, folk-til-folk samarbeid og informasjonsspredning.

Her kan du lese Finnmarks prioriteringer for de neste to årene.

Barentsregionen består av følgende 14 regioner, som også er medlemmer av Barents Regionråd:

  • Norge: Finnmark, Troms og Nordland
  • Sverige: Västerbotten og Norrbotten
  • Finland: Nord-Karelen, Lappland, Norra Österbotten og Kainuu
  • Russland: Murmansk, Komi Republikk, Arkhangelsk, Republikk Karelen og Nenetskisk autonomisk distrikt

Regionen huser tilsammen omtrent seks millioner mennesker på et landområde som dekker over 1,75 millioner kvadratkilometer. Det er mer enn det samlede territoriet til Frankrike, Spania og Portugal.

Neste år fyller Barentssamarbeidet 25 år. I den forbindelse planlegger Barentssekretariatet, i samarbeid med Nord-Norges Europakontor, en større markering i Brussel våren/sommeren 2018. Mer informasjon kommer senere.