Europaparlamentets utenrikskomité til Nord-Norge: –Den beste studieturen noensinne

Europaparlamentets utenrikskomité til Nord-Norge: –Den beste studieturen noensinne

AFET-leder McAllister under debrief fra turen til Nord-Norge - Klikk for stort bildeAFET-leder McAllister under debrief fra turen til Nord-Norge. Foto: Torjus Kleiven Kandal– Viste nok en gang at det er vel verdt å se mer enn hovedsteder. Det var svært mye å lære fra å besøke Bodø, Tromsø og Svalbard, sa leder av Europaparlamentets utenrikskomité, David McAllister under en debriefing etter turen.  

McAllister sa videre at han aldri har vært med på en bedre organisert tur, og er svært imponert over opplegget underveis. Han takket for gjestfriheten og håper å kunne gjøre gjengjeld en dag.

Også komitémedlem Ana Gomez var svært imponert over turen og lærte mye som hun tar med seg videre.

– Turen overgikk alle forventninger, og jeg så stort potensiale for enda mer samarbeid enn vi allerede har i dag.

Fire byer på fire dager

Demonstrering av F16-fly i Bodø som gav bakoversveis, seilas i Tromsø med KV Barentshav - med vellykket fisketur i strålende sol, var noe av det komiteen fikk oppleve i Nord-Norge. Fisken fikk de til og med på bordet senere samme kveld, skriver Ministerråd Eirik Mathiesen i sin rapport.

Det var i slutten av august at komiteen reiste til Norge for fire byer på fire dager. Etter samtaler med utenriksminister Søreide og forsvarsminister Bakke-Jensen i hovedstaden, gikk turen videre til det som virkelig imponerte, Nord-Norge. Bodø, Tromsø og til slutt Svalbard var destinasjonene. I løpet av disse dagene var både kontrastene og avstandene store.

Det var svært imponerende å se samarbeidet Norge har med Kina og Russland innenfor forskning. Her ligger EU bakpå.  Vi bør samarbeide mer med Norge på feltene, sa Ana Gomez i etterkant av turen.

Hun var også imponert over at Norge kunne ha et så tett samarbeid med stormaktene på tross av et mer komplisert forhold på andre felt, som forsvar og sikkerhet.

Utenrikskomiteen med Utenriksminister Søreide. bilde fra regjeringen.no - Klikk for stort bildeUtenrikskomiteen med Utenriksminister Søreide. bilde fra regjeringen.noKlimaforandringene på nært hold

På Svalbard fikk komiteen være med det nye forskningsfartøyet Kronprins Haakon ut på tokt, og fikk se klimaforandringene i Arktis på nært hold.

– Klimaforandringene skjer, de skjer raskt, og vil ha konsekvenser også for sikkerhet og forsvar, uttalte Gomez. Plastforurensing og åpning av nye områder som følge av issmeltingen bekymrer komiteen.  

I en pressemelding skriver utenrikskomiteen at EU og Norge deler bekymringene rundt klimaforandringene. Et stabilt nord er viktig for global og regional sikkerhet. Arktis’ økende strategiske viktighet betyr at et tett samarbeid mellom Norge og EU vil være enda viktigere i fremtiden.